Kopiowanie bez zgody

• Autor wątku Autor wątku komornikzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komornikzmc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam zauważyłem właśnie że na pewnej stronie są skopiowane informację z mojej strony. Jakimy paragrafami zastarszyć właściciela portalu aby zaprzestał tych czyności? :)

komornikzmc napisał:
Jakimy paragrafami zastarszyć właściciela portalu aby zaprzestał tych czyności? :)
Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy osoba ta popełniła czym zabroniony. Czasami można skopiować informacje z jakiejś strony i wstawić ją na swoją a to wszystko w zgodzie z obowiązującym prawem. Czym były dokładnie te informacje? Czego dotyczyły?

jest to strona www.imprezyzmc.pl znajdują się na niej kalendarz imprez. Ale wszystkie informacje szukam sam i organizatorzy sami mi je dostarczają . Nie chodzi mi oto że robi on mi konkurencje tylko o to wykorzystuje moja prace .Kopiuje z mojej strony bo ma wszytko podane na tacy w jednym miejscu.

P.s Wiem że kopiuje na 100% ponieważ aby się upewnić dodałem informacje o imprezie której nie będzie . I ja skopiował;/

Jest to na pewno "pójście na łatwiznę" i działanie nieetyczne. Pytanie czy jesteś w razie czego przed sądem w stanie udowodnić, że informacje są kopiowane z Twojej strony, skoro mogą być zdobyte z innego źródła.

Jak już wcześniej wspomniałem . Dodałem fikcyjna informacje o imprezie która znalałzła się potem na tej innej stronie :(

Kwestia następna - czy tego typu informacje, jak rozumiem ogólnodostępne, nawet w jakiś sposób zebrane i poukładane mogą podlegać ochronie autorskiej. Wydaje mi się, że może z tym być słabo. To trochę tak, jakbyś na swojej stronie umieścił programy 300 stacji telewizyjnych zbierając je z różnych miejsc i urabiając się po łokcie, a ktoś inny skopiowałby je na swoją stronę.

To może podchodzić pod prostą informację prasową, która nie stanowi przedmiotu prawa autorskiego (art. 4. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Coś w tym stylu
Wólka Husińska
Gra zespół Hayer & Niecik
nie jest jakoś bardzo twórcze i trudno doszukiwać się w tym indywidualnego charakteru (art. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).). Osobiście jednakże podziwiam Twoją ambicję komornikzmc i chęć stworzenie czegoś pożytecznego oraz ubolewam nad poczynaniami osoby kopiującej te informacje (w sumie często jeśli kopiuje się proste informacje prasowe to chodzi tutaj raczej o coś w tym stylu: "Dzisiaj rano na ulicy Marszałkowskiej w Warszawie wybuchł samochód osobowy marki Opel. Nie ma ofiar w ludziach." a nie o jakieś większe zbiory informacji - wg mnie kopiujący mógłby podać chociażby źródło...).

Dobrze rozumiem czyli to są informacje ogólnodostępne i ma prawo kopiować?

Naprawdę nie jestem wstanie nic zrobić w sytuacji prawnej?

Przeczytałem właśnie na tym forum o Prawie Cytatu czy mogę nim się jakoś bronic?

Ostatnia edycja:
Powrót