Kopiowanie informacji z Urzędu Miasta

• Autor wątku Autor wątku deha21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deha21

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam,
Sprawa jest dość pilna. Prowadzę miejski portal. Zamieszczamy tam informacje "żywcem" z oficjalnej strony miasta (dostaliśmy zgodę). Natomiast w źródle wpisujemy swój portal.
Brat pracował już w dużym ogólnopolskim portalu i podobno biorąc informacje od instytucji państwowych itp. nie trzeba wpisywać ich w źródle.
Odezwała się*do nas Pani z Urzędu Miasta prosząc aby ich podpisywać. Przeanalizowałem sobie to i w sumie ma rację bo to przecież kopiowanie "żywcem" informacji do których oni mają prawa autorskie. A my tak jakby przypisywaliśmy je sobie.
Brat się upiera, że Urząd Miasta nie ma podstaw do tego bo tekst nie noszą to znamion utworu i są prostą informacją prasową - nie wiem co to dokładnie jest ale wg mnie tekst A4 o jakimś wydarzeniu nie jest prostą informacją prasową.

Kto ma w tym przypadku rację? Ja/Urząd Miasta czy mój brat?

Chętnie dowiem się na ten temat więcej.

Pozdrawiam

deha21 napisał:
Brat się upiera, że Urząd Miasta nie ma podstaw do tego bo tekst nie noszą to znamion utworu i są prostą informacją prasową - nie wiem co to dokładnie jest ale wg mnie tekst A4 o jakimś wydarzeniu nie jest prostą informacją prasową.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwana dalej upaipp. -
Przepis prawny:
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.
nie ma ścisłej definicji prostej informacji prasowej, ale w uproszczeniu można przyjąć, że jest to tekst o charakterze wyłącznie informacyjnym, podający 'czyste' fakty, pozbawiony opisów, komentarzy i ocen autorskich. Wielkość tekstu nie ma znaczenia. Przykładowo, prostymi informacjami prasowymi mogą być:
  • newsy
  • kroniki policyjne,
  • prognoza pogody
  • programy stacji TV
  • ogłoszenia prasowe
Musisz więc sam ocenić, czy wykorzystywane przez wasz portal teksty spełniają przytoczone warunki. Możesz przeczytać też więcej, przykładowo, w ciekawej pracy tam: http://www.prawo.ug.edu.pl/pdf/zaklad3/Joanna%20Ginter%20Prosta%20informacja%20prasowa%20w%20obiegu%20elektronicznym.pdf.
Odezwała się*do nas Pani z Urzędu Miasta prosząc aby ich podpisywać. (...) A my tak jakby przypisywaliśmy je sobie.
zawsze wypada podawać choćby źródło, nawet kiedy tekst nie jest on chroniony prawami autorskimi (co nie oznacza, że sam tekst nie jest utworem w świetle upaipp!), gdyż na pewno nie jest się jego autorem.
Autorem jest się tylko wtedy, kiedy na podstawie czyjegoś tekstu, informację w nim zawartą przedstawiło się własnymi zdaniami...

Jeśli więc materiały które kopiujecie nie są prostymi informacjami prasowymi lub materiałami urzędowymi, wtedy powinniście zastosować się do wymogów Urzędu Miasta i podpisywać źródłem.

Powrót