Kopiowanie kategorii i podkategorii

• Autor wątku Autor wątku glober
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glober

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Nie znalazłem nic na trapiący mnie temat, a myślę, że jednak warto zapytać :)

W inernecie jest sporo stron na wysokim poziomie, które umieściły już bardzo
przemyślane kategorie i podkategorie dla swoich propozycji.
Myślę o wiodących katalogach stron, portalach aukcyjnych, sklepach internetowych, serwisach auto-moto czy katalogach firm.

Czy firmy te mogą rościć sobie prawa własności intelektualnej do w/w podziału kategorii i podkategorii ?
Nie będę przecież kombinował z zamianą zwrotu firmy budowlanene na firmy budujące domy, skoro wszędzie jako podstawowy zwrot to - firmy budowlane :)

Czy nawet gdybym zrobił wierna kopię podziału kategorii w swoim katalogu to mogę miec z tego tytułu jakieś problemy ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc w rozwiazaniu zagadki :)

Witam,

na początek to http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html

W każdym przypadku będzie to indywidualne, ale oczywiście sama struktura strony na działy nie będzie chroniona, z uwagi na to, że w prawie polskim - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - pomysły są nie chronione. Poza tym, podział i nazewnictwo działów każdy może wymyślić tak samo, bo jak sam zauważyłeś "firmy budowlane" to określenie powszechnie używane, a więc nie mające cech indywidualizmu.

Co do podobieństwa (kopii) struktury katalogu, to myślę, że na upartego mogłyby one mieć taką samą treść czy układ, ale raczej starałbym się coś zmienić, aby odróżnić się od konkurencji. Jednocześnie pamiętaj, że forma, czyli wygląd obu katalogów powinien się znacząco różnić.

Ślicznie dziękuję.

Ta informacja bardzo mnie uspokoiła.
Nie będę musiał już mieć wyrzutów sumienia :)

Oczywiście sam skrypt i wygląd będzie zdecydowanie inny.

Pozdrawiam

Powrót