Kopiowanie ogłoszeń w internecie

• Autor wątku Autor wątku zalaname
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalaname

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam taki problem, prowadzę firmę i umieszczam ogłoszenia na temat swojej firmy w Internecie - są to zwykłe wpisy do katalogów internetowych (krótki opis firmy bez opisu produktów, po prostu kilka słów o firmie: "Naszym głównym celem jest zadowolenie klienta bla bla bal .....". Po jakimś czasie zauważyłem, że firma konkurencyjna zajmująca się tym samym, co moje przedsiębiorstwo skopiowała mój opis z tych ogłoszeń i pod własną nazwą umieszcza go w Internecie również w ogłoszeniach. Firma ta umieściła również ten opis na własnej stronie internetowej.

Czy mogę w jakiś sposób zastrzec teki opis?
Czy kopiowanie takich treści jest legalne?
Czy jakbym zastrzegał np.: nazwę firmy to również stanowi to ochronę takich treści?

Tworzę własną stronę internetową i również umieszczę na niej ww. opis przedsiębiorstwa - czy mogę zastrzec w jakiś sposób treści na tej stronie, aby móc później egzekwować od konkurenta usunięcia skopiowanych treści z Internetu?

Proszę o pomoc.

Witam,

Żeby wpis mógł być chroniony przez ustawę o prawo autorskim i prawach pokrewnych musi spełniać warunek zapisany w ustawie (Art.1), czyli być "każdym przejawem działalności twórczej o indywidualnym charakterze". No, i powstaje tu pytanie, czy treść (lub forma) Pana wpisów jest na tyle twórcza i indywidualna ( w stosunku do innych analogicznych wpisów), żeby móc je uznać za utwory, które wymagają pozwolenia autora na ich wykorzystanie. Nie wydaje mi się tak, gdyż jak Pan sam pisze, są to zwykłe wpisy... Dodatkowo, przy działalności w tej samej branży, wpisy siłą rzeczy mogą być podobne. No, ale ocenić to może tylko Pan.

Można by się jeszcze zastanawiać, czy w grę mogłaby wchodzić ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, odnośnie reklamy wprowadzającej klienta w błąd (Art.16.) Proszę poczytać tą ustawę i zastanowić się nad tym aspektem w kontekście tych wpisów.

Co do strony www to w ogólności taka strona (wraz z elementami składowymi: tekstami, grafikami, zdjęciami, bazami danych, wyglądem strony czy kodem) uważana jest za utwór i może podlegać ochronie z tytułu praw autorskich. Warto by było na nowo zredagować informację o firmie.

Choć taka strona chroniona jest z mocy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, to dobrze by było, aby zamieścił Pan na stronie informację prawną o tym, że jakiekolwiek wykorzystanie materiałów pańskiego autorstwa znajdujących się w Pana serwisie możliwe jest wyłącznie po otrzymaniu pańskiej pisemnej zgody. W ten sposób uniknie Pan na przyszłość sytuacji, kiedy ktoś będzie twierdził, że otrzymał od Pana taką zgodę ustnie.

Odpowiedzialność za użycie utworu z naruszeniem praw autorskich określają artykuły 78, 79, 115, 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Przy zastrzeżeniu znaku towarowego można zastrzec również towary i usługi pochodne, w tym również np. elementy związane z reklamą. Ale to już kwestie z ustawy o prawie własności przemysłowej. Proszę popatrzeć na stronę UPRP - Strona główna

Powrót