Kopiowanie tekstu

• Autor wątku Autor wątku LittleMee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LittleMee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Pracuję w instytucji państwowej i co jakiś czas wstawiam na FB post (razem ze zdjęciem) o tym, co się u nas dzieje. Redaktor gazety i portalu internetowego regularnie kopiuje moje wpisy i wrzuca w swoje media dodając dopisek, że je opracował. Dostaje oczywiście za to pieniądze. Czy to jest zgodne z prawem ?

Tak, jeśli jego działanie wypełnia znamiona wskazane w Art. 25., Art. 34., Art. 35. UoPAiPP.
Należy również pamiętać, że dokumenty urzędowe nie podlegają ochronie prawnoautorskiej.

LeszsekS napisał:
Tak, jeśli jego działanie wypełnia znamiona wskazane w Art. 25., Art. 34., Art. 35. UoPAiPP.
Należy również pamiętać, że dokumenty urzędowe nie podlegają ochronie prawnoautorskiej.

Nie są to pisma urzędowe. Pracuję w domu kultury i wrzucam na stronę informacje o tym co robimy wraz ze zdjęciami. Potem znajduję w gazecie artykuł i zdjęcia podpisane inicjalami dziennikarza, który jest żywcem skopiowany z tego co ja napisałam.

LittleMee napisał:
... artykuł i zdjęcia podpisane inicjalami dziennikarza ...
Jest to zatem naruszenie Twoich praw autorskich osobistych ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

[FONT=&quot]Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat postępowania przy takim naruszeniu był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót