Kopiowanie zdjęć i opisów produktów ze strony producenta

• Autor wątku Autor wątku johnnywoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

johnnywoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zapewne już ten temat w jakiejś formie się pojawił, ale nie potrafiłem odnaleźć dokładnego przypadku, jeśli dubluję, przepraszam.

Sytuacja: zakładam sklep internetowy i wprowadzam tam różne produkty, które muszą mieć zdjęcie i do tego jakiś opis.

1. Zdjęcia - czy mogę bez zgody producenta kopiować od niego zdjęcia produktów i umieszczać je we własnym sklepie internetowym? (z tego co wiem, to nie i dlatego zdjęcia wykonałem sam, ale chciałbym się upewnić)

2. Opisy produktów - czy mogę bez zgody producenta kopiować od niego opisy produktów w celu należytej informacji o produkcie? (tutaj naprawdę nie wiem co robić, bo wiele sklepów kopiuje).

W moim przypadku problem polega na tym, że napisałem maila do kilku producentów i uzyskałem odpowiedź od jednego (pozytywną), a reszta mnie kompletnie zignorowała, mimo, że zaopatruję się u nich w produkty do mojego sklepu. Przedstawiciele handlowi mówią, że niby można, ale na piśmie ciężko cokolwiek dostać.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :)
Pozdrawiam forumowiczów!

Witaj,

w ogólności na wykorzystywanie zdjęć czy opisów produktów zamieszczanych na stronach producentów, o ile nie zezwolili oni na to wyraźnie, ich zgodę powinno się posiadać.

Najpierw należy więc zawsze przeczytać uważnie warunki korzystania z portalu producenta (zwykle w stopce na dole strony), najczęściej jest tam wyraźnie powiedziane co można, a co nie, odnośnie materiałów zawartych na stronie (włącznie z logiem producenta).

OK, dzięki bardzo :]

Powrót