Kopiwowanie zdjeć ze znanego portalu na swoją stronę

• Autor wątku Autor wątku wariat69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wariat69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam pytanie; czy kopiowanie cudzych zdjęć ze znanego polskiego portalu na swój serwis jest legalne ? Przed umieszczeniem zdjęć jest wstawiana cenzura na oczy oraz zakrywane dane osobowe. Administrator umieścił informację, że może usunąć zdjęcia osoby widniejącej na fotografii jeśli tylko tego nie chce.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
prawo do fotografi jest czymś innym niż prawo do wizerunku osoby na tym zdjęciu przedstawionej. Dwa zupełnie inne prawa.

Nie mozesz przekopiować cudzego zdjecia bez jego zgody.

nastepnym razem opcja szukaj... nalegam.

Szukałem, ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi gdyż jest to dziwna sytuacja... osoba umieszcza swoje zdjęcie w internecie, ktoś je kopiuje (a dokładnie robi screen z paroma innymi informacjami o sobie, które następnie ukrywa) i ukrywa oczy, umieszcza informację o tym że w każdej chwili może usunąć zdjęcie.

Jest to nielegalne ?

Zależy to wszystko od sposobu wykorzystania tych zdjęć. Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi "nielegalne". Jest kilka powodów, których użycie w taki sposób zdjęć jest legalne. Dla przykładu artykuł 29 Prawa autorskiego. Autor pytania podał za mało informacji. Wszystko zależy od tego w jaki sposób zostały wykorzystane te utwory.

Jakoś tak mi się wydaje, że chodzi o pewien portal społecznościowy i wykorzystanie czyjegoś wizerunku z upozorowaniem na przestępce.

było o mozliwosci wykorzystania zdjec wielokrotnie, w róznych aspektach - dlatego nalegam aby korzystać z szukajki, bo powtarzać wszystkie ewentualności i możliwości za każdym razem mija się z celem.

Powrót