Korekta a utrata ulgi?

• Autor wątku Autor wątku Lokomotywa779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokomotywa779

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, jestem osobą poniżej 26 roku życia. W 2019 roku byłem zatrudniony na umowę zlecenie, dostałem pit-37 i zwrot zaliczki pobranej na podatek. W tym roku dowiedziałem się, że powinienem rozliczyć również drobny dochód z działalności nierejestrowanej - złożyłem więc korektę pitu, wypełniając pit 36 i wpisując w niego (zgodnie z instrukcją) również dochód z umowy zlecenia. Dostałem teraz list, że mam zapłacić zaległy podatek za pit-37 - ten w wysokości otrzymanej nadpłaty, czyli ten z którego jestem zwolniony z racji bycia poniżej 26 roku życia. O co chodzi, czy złożenie korekty uniemożliwia skorzystanie z ulgi?
Bardzo proszę o pomoc.

Musisz zapłacić podatek od dochodów uzyskanych w ramach działalności.

Dziękuje za odpowiedź :)
Nie wiem tylko dlaczego mam go płacić - kwota ze zlecenia to było coś koło 700 zł (ale byłem zwolniony z racji wieku), a z działalności nierejestrowanej około 400 zł - więc wszystko mieściło się w ramach kwoty wolnej. Podatek został naliczony z tytułu pit-37.

Podatek wraz z odsetkami natychmiast zapłaciłem, jak już się pracuje to jest to drobna kwota, niewarta stresu; ale nie wiem czy nie powinienem iść i czegoś wyjaśnić.

Powrót