korekta PIT-4

• Autor wątku Autor wątku Kami100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kami100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam proszę o pomoc, czy jak w liście płac nie wykazałam (nie naliczyłam) pracownikowi podatku i tak złożyłam deklaracje PIT-4 czy w tym momencie mam dokonać korekty deklaracji PIT–4?? Proszę o pomoc

Oczywiście że trzeba zrobić korektę.

[cytat="Toledo"]Oczywiście że trzeba zrobić korektę.[/cytat]

Można wiedzieć korektę czego? Od nowego roku nie składa się formularzy PIT-4. Druki te już nie istnieją.

Podatek trzeba dopłacić i tyle. Do końca stycznia 2008 trzeba w US złożyć PIT-4R i tam wykazać prawidłowe kwoty.

[cytat:1nt7njjc]tak złożyłam deklaracje PIT-4[/cytat:1nt7njjc] Korekte tego właśnie. Jeżeli była deklaracja złozona to zrozumiałam że w 2006 roku, bo w tym nikt by jej raczej nie przyjął.
I nie widzę powodu do bulwersacji :?

No dobrze, ale jeśli 'korekta' PIT-4 ma dotyczyć lat poprzednich, to nie wystarczy. Musi przecież również zostać skorygowany PIT-11 lub PIT-8B oraz zeznanie roczne tego podatnika...

no i chyba również zeznanie roczne, jesli to wynagrodzenie nie było ujete w koszty - tak mi sie przynajmniej wydaje :what:

Z treści pytania rozumiałabym, że wynagrodzenie na liście płac było - więc chyba w koszty pracodawcy poszło - tylko nie została od niego policzona zaliczka na podatek dochodowy.

A może by tak Szanowna autorka pytania, czyli "Kami100", raczyła łaskawie wyjaśnić dokładniej o co chodzi?
Bo jakoś nie widać jej zainteresowania tematem.

Powrót