T
tutorek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Witam, od 2021 r. usługi edukacyjne można opodatkować ryczłtem. Mamy dwie stawki:
- 17%- "usługi edukacyjne świadczone w ramach wolnego zawodu (min. nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na godziny)"
- 8,5%- "usługi edukacyjne innych niż świadczone w ramach wolnych zawodów"
Ja nie jestem nauczycielem uczącym w szkole, ale np. jestem zwolniony z VAT mając status nauczyciela w myśl słownika polskiego (jestem doktorantem- istnieje związek między posiadanymi kwalifikacjami a treściami których uczę).
Przeprowadzam kursy maturalne grupowe online oraz kursy video.
Mam do tego dwa pytania:
1) Jaką stawkę ryczałtu powinienem obrać?
2) czy może być tak, że prowadząc usługi edukacyjne nie będę mógł w ogóle skorzystać z ryczałtu? Czy wszystkie usługi edukacyjne można opodatkować ryczałtem (w tym moje kursy online i video)?
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.
- 17%- "usługi edukacyjne świadczone w ramach wolnego zawodu (min. nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na godziny)"
- 8,5%- "usługi edukacyjne innych niż świadczone w ramach wolnych zawodów"
Ja nie jestem nauczycielem uczącym w szkole, ale np. jestem zwolniony z VAT mając status nauczyciela w myśl słownika polskiego (jestem doktorantem- istnieje związek między posiadanymi kwalifikacjami a treściami których uczę).
Przeprowadzam kursy maturalne grupowe online oraz kursy video.
Mam do tego dwa pytania:
1) Jaką stawkę ryczałtu powinienem obrać?
2) czy może być tak, że prowadząc usługi edukacyjne nie będę mógł w ogóle skorzystać z ryczałtu? Czy wszystkie usługi edukacyjne można opodatkować ryczałtem (w tym moje kursy online i video)?
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.