korespondencja pracownik w areszcie

• Autor wątku Autor wątku m.woch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.woch

Użytkownik
Odpowiedzi
200
Witam. mam zapytanie, gdzie mogę skierować list do pracownika, który dobrze by było, żeby odebrał, jeśli wiem, że przebywa w areszcie śledczym, a pod jego adresem zamieszkania nikt listu nie odbierze, czy do aresztu mogę skierować list? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Możesz kierować korespondencję na adres aresztu. Czy i kiedy list dotrze do adresata tego nikt Ci nie zagwarantuje.
Dla świętego spokoju drugi egzemplarz na znany Ci adres domowy.

A czy może w ogóle do niego nie dotrzeć? Myślę, że jest większe prawdopodobieństwo, że tam odbierze, bo w domu nikt w jego imieniu nic nie będzie chciał odebrać.

Rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia bez winy pracownika. Nie z powodu tymczasowego aresztowania, a inna przyczyna.

Wiesz, że pracownik nie musi się na to godzić?
Weź względu na to, czy odbierze i zignoruje czy nie odbierze, takie pismo nie wywołuje żadnych skutków.

Jak to nie musi się na to godzić? Wiem, że może będąc w gotowości do powrotu musimy go przyjąć ponownie, jeśli się zgłosi po upływie nieobecności. Ale jeśli pismo wróci nie odebrane, to nie mogę go potraktować jako odebrane?

Jednostronnie możesz wypowiedzieć umowę lub zwolnić dyscyplinarnie. Rozwiązanie bez okresu wypowiedzenia wymaga zgody stron.

A jeśli nie mam możliwości skontaktowania się z osobą, z którą chcę rozwiązać umowę? To jak działa to rozwiązanie bez wypowiedzenia bez winy pracownika? Kiedy mogę rozwiązać tą umowę w jakich przypadkach tych innych?
I jaka ma być zgoda drugiej strony? Podpisany dokument o rozwiązaniu?

Pytajnik 001 napisał:
. Rozwiązanie bez okresu wypowiedzenia wymaga zgody stron.
rozwiązanie umowy bez zachowania wypowiedzenia potocznie nazywa się dyscyplinarne

więc nie wymaga zgody czy dokonuje takiego rozwiązania pracownik czy pracodawca

może 53 kp (chyba że uznać że choroba jest winą pracownika)

Powrót