korespondencja

• Autor wątku Autor wątku majka51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka51

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 827
Mieszkam na stałe za granicą, potrzebuję założyć 2 sprawy cywilne osobom mieszkającym w Polsce. Nie mam możliwości stawić się w Polsce ani w konsulacie, by upoważnić kogoś do odbierania listów. Czy mogę w pozwie poprosić o przekazywanie korespondencji na adres I NAZWISKO mojej koleżanki? Czy muszę naipsać, ze ustanawiam ją swoim pełnomocnikiem? Chcę uniknąć sytuacji, w której to ona, nie ja, byłaby wzywana na rozprawy, a jej niestawienie się było traktowane jak moje niestawienie się.

możesz wskazać w pozwie pod jaki mają być doręczane pisma procesowe, ale również musisz upoważnić koleżankę do odbioru korespondencji

Co do tego pierwszego nie miałam wątpliwości ;)
Czy z drugiej częsci zdania mam rozumieć, ze dobrze myślę, że jeśliby była moim pełnomocnikiem w sprawach sądowych, to jej niestawienie się w sądzie będzie traktowane tak jakbym ja się nie stawiła?
Oraz czy tak samo to wygląda z komornikiem (jestem wierzycielem)?

majka51 napisał:
Co do tego pierwszego nie miałam wątpliwości ;)
Czy z drugiej częsci zdania mam rozumieć, ze dobrze myślę, że jeśliby była moim pełnomocnikiem w sprawach sądowych, to jej niestawienie się w sądzie będzie traktowane tak jakbym ja się nie stawiła?
Oraz czy tak samo to wygląda z komornikiem (jestem wierzycielem)?

tak, z tym, że koleżanka nie może być Twoim pełnomocnikiem w procesie cywilnym w myśl art. 87 kpc

Zaiste ten "drobny" szczegół przeoczyłam :D Dziękuję.

Powrót