Koronawirus - nieletni po za domem

• Autor wątku Autor wątku barni23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

barni23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Proszę o pomoc w pewnej kwestii. Jako iż jestem małoletni (17 lat), nie wolno mi wychodzić z domu bez opieki osoby dorosłej. Jednakże spacery z psem są bardzo potrzebne dla mojego zdrowia psychicznego, gdyż od kilku lat choruję na stwierdzone przez specjalistę psychiatrę stany lękowe i agorafobię (przyjmuję leki antydepresyjne). Moje pytanie polega na tym, co mam zrobić w razie zatrzymania przez policję i co może mi grozić za wyjście z domu bez opieki osoby pełnoletniej. Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie odpowiedzi. ;)

A nie możesz wychodzić z osobą dorosłą? Koronawirus to nie żarty, te przepisy naprawdę ratują życie i wszyscy musimy w imię tego ponosić wyrzeczenia.

honefoss napisał:
A nie możesz wychodzić z osobą dorosłą? Koronawirus to nie żarty, te przepisy naprawdę ratują życie i wszyscy musimy w imię tego ponosić wyrzeczenia.

Reasując jeśli ktoś ma orzeczenie lekarskie, że powinien przynajmniej raz dziennie wyjść na świeże powietrze ponieważ wpływa to na niego korzystnie przy aktualnie potwierdzonej chorobie ( nie ważnie jakiej ) i ma wręcz wskazane odbyć miniumum 15 minutowy spacer.

A rząd obostrzeniem tego zabrania przy czym naraża obywatela RP na utratę względem tego zdrowia - jest to na miejscu ?

To samo tyczy się planowanych operacji ludzi, którzy mieli zaplanowane zabiegi wymagane, dla zdrowia a są odwołane przez to ze nieudolni ludzie postawili szpital w stanie zagrożenia ( kwarantanna ) - chory prędzej umrze przez to, że nie została wykonana operacja niż przez Wirusa.

Forum niby prawne, a nijak się ma do Konstytucji i zawartej w nich przepisów prawa.

Chłopaku to jest twoje zdrowie - a ono jest najważniejsze jeśli masz zalecenie od lekarza bo jest to wręcz wskazane dla twojego zdrowia psychicznego oraz mam na to dokumenty - nie powinno być problemu z wychodzeniem z domu ( możesz zadzwonić do komendy i zapytać jak to wygląda od ich strony - masz na to dokumenty ).

Jeśli zdrowie przez przymusową izolację ci się pogorszy - nikt ci tego nie zrekompensuje a już na pewno nie nasz Rząd RP.

Zaraz dojdzie do tego, że każdy będzie zagrożeniem i będzie ich trzeba rozstrzeliwać i palic....

Ostatnia edycja:
Treys napisał:
( możesz zadzwonić do komendy i zapytać jak to wygląda od ich strony - masz na to dokumenty ).

A co ma komenda do tego? I jaka komenda? Straży pożarnej? Wojskowa KOMENDA Uzupełnień? Czy jaka? Policji? Ale są też komisariaty, posterunki ....
To forum prawne - zatem bądź łaska wypowiadać się w sposób jednoznaczny.

Jeśli codzienne spacery są zalecone przez lekarza to według mnie jak najbardziej należy zalecenia lekarze realizować.

forg napisał:
A co ma komenda do tego? I jaka komenda? Straży pożarnej? Wojskowa KOMENDA Uzupełnień? Czy jaka? Policji? Ale są też komisariaty, posterunki ....
To forum prawne - zatem bądź łaska wypowiadać się w sposób jednoznaczny.

Jeśli codzienne spacery są zalecone przez lekarza to według mnie jak najbardziej należy zalecenia lekarze realizować.

I o taka odpowiedź chodziło, mimo że jest nieletni ma dokument potwierdzający, że powinien a wręcz musi wychodzić na spacer minimum 15 minut dziennie, ale nie naciągajmy tego...

Treys napisał:
A rząd obostrzeniem tego zabrania przy czym naraża obywatela RP na utratę względem tego zdrowia - jest to na miejscu ?

Nikt mu nie zabronił. Może wychodzić, tylko pod opieką dorosłego.

Treys napisał:
powinien a wręcz musi wychodzić na spacer minimum 15 minut dziennie,

.... rzecz jasna pod opieką osoby, która ukończyła 18 lat. I oczywiście, jak zaczniemy drążyć dalej to wyjdzie absurd, iż osoba, która wczoraj ukończyła 18 lat stanie się legalnym "opiekunem" na spacerze osoby, która 18 lat ukończy za kilka dni.

forg napisał:
.... rzecz jasna pod opieką osoby, która ukończyła 18 lat. I oczywiście, jak zaczniemy drążyć dalej to wyjdzie absurd, iż osoba, która wczoraj ukończyła 18 lat stanie się legalnym "opiekunem" na spacerze osoby, która 18 lat ukończy za kilka dni.

Jeśli rodzice pracują po 14h to jak dziecko ma z domu wyjść ?

Z inną osobą pełnoletnią. Nie musi z rodzicami.

Treys napisał:
Jeśli rodzice pracują po 14h to jak dziecko ma z domu wyjść ?
Fjell napisał:
Z inną osobą pełnoletnią. Nie musi z rodzicami.
Masz odpowiedz, słyszałem że nawet co niektórzy "opiekunowie" niepełnoletnich osób za godzinny spacer kasują od 10-30 zł :D

bodzio2 napisał:
Masz odpowiedz, słyszałem że nawet co niektórzy "opiekunowie" niepełnoletnich osób za godzinny spacer kasują od 10-30 zł :D

- Czy takie osoby prowadza działalność gospodarczą ? ( Opiekunka do dziecka )
- Czy rozliczają się jakoś z państwem
- Czy taka opiekunka może być w mieszkaniu czy też domu blisko dziecka jeśli przepisy na to nie zezwalają ( nie jest rodziną )

Pytania nie do mnie, ja się nie zajmuję tym procederem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót