Korzystanie z moich zdjęć.- kradzież?

• Autor wątku Autor wątku przepraszamzepytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przepraszamzepytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem blogerką oraz posiadam swój sklep internetowy ze sprzedażą ubrań. Oczywiście zarejestrowany.
Zdjęcia ubrań robię na sobie i wstawiam na sklep.

Wiele konkurencyjnych sklepów, szczególnie na facebooku, korzysta z moich zdjęć oraz mojej osoby i wkleja na swoje strony.
Czy to jest zgodne z prawem?

Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

?

Bardziej chodzi o to że zdjęcia są Twojego autorstwa i jeśli chcą z nich korzystać to powinni się zapytać czy mogą ( albo za ile PLNów ) . Tak to jest naruszenie Twoich praw autorskich i możesz wezwać do zaprzestania naruszania ich .

przepraszamzepytam napisał:
... szczególnie na facebooku, ...
Tutaj proponuję z uwagą poczytać zasady działania tamtego portalu.
EndriuKrzywy napisał:
... Tak to jest naruszenie Twoich praw autorskich i możesz wezwać do zaprzestania naruszania ich .
Proponuję nie rozpędzać się, najpierw należy ustalić czy do takich naruszeń faktycznie dochodzi.

LeszsekS napisał:
Tutaj proponuję z uwagą poczytać zasady działania tamtego portalu.
Proponuję nie rozpędzać się, najpierw należy ustalić czy do takich naruszeń faktycznie dochodzi.
Regulamin facebooka nie ma nic wspolnego z opisaną sytuacją. Przepraszamzepytan nie publikuje swoich zdjęć na Facebook, robią to osoby, które kradną jej zdjęcia.

janusz_p napisał:
... Przepraszamzepytan nie publikuje swoich zdjęć na Facebook, ...
Nie zostało to jednoznacznie wskazane przez Pytającą.

Moim zdaniem tak.
przepraszamzepytam napisał:
Jestem blogerką oraz posiadam swój sklep internetowy ze sprzedażą ubrań. Oczywiście zarejestrowany.
Zdjęcia ubrań robię na sobie i wstawiam na sklep.

Wiele konkurencyjnych sklepów, szczególnie na facebooku, korzysta z moich zdjęć oraz mojej osoby i wkleja na swoje strony.
Czy to jest zgodne z prawem?

janusz_p napisał:
Moim zdaniem tak.
Wolę poczekać na informacje Pytającej.

Warto tutaj zauważyć, że temat bezprawnego rozpowszechniania wizerunku, naruszania praw autorskich osobistych i majątkowych był wielokrotnie omawiany na FP. Samodzielne korzystanie z opcji Szukaj
menu_open.gif
bardzo oczekiwane.

Ostatnia edycja:
Powrót