korzystanie z ulgi

• Autor wątku Autor wątku grazocha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grazocha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Moja znajoma ma 77 lat i jest na I grupie. Od wielu lat choruje na gościec. Tradycyjne leczenie nic jej nie pomagało więc skorzystała z leczenia alternatywnego , oczywiście prywatnie . Nie brała faktur ponieważ nie wiedziała, że może skorzystać z odliczenia . Dojazd na zabiegi ok 150 km też pokrywała osobiście, a dowoził ja siostrzeniec.Czy w takiej sytuacji możne skorzystać z ulgi i odliczyć kwotę 2280 zł.? Nie ma dokumentów potwierdzających wydatki, a dowiedziałyśmy się , że bez dokumentów możne się rozliczyć bo jest na I grupie.Pozdrawiam

Czy można odpisać ulgę podatkowa z tytułu otrzymywania dodatku pielęgnacyjnego? Pozdrawiam

Czy można odpisać ulgę podatkowa z tytułu otrzymywania dodatku pielęgnacyjnego? Pozdrawiam
Dodatek pielęgnacyjny jest zwolniony z podatku.

Jeżeli chodzi o ulgę rehabilitacyjną to odlicza ją osoba będąca osobą niepełnosprawną (I lub II grupa) jeżlie jest właścicielem/współwłaścicielem samochodu i jednoczśnie ponosi wydatki (nie trzeba ich dokumentować) na konieczny dojazd na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne.

Czy nie będzie żadnych konsekwencji prawnych gdy zażądają jakiś dokumentów potwierdzających dojazdy lub opłaty za zabiegi? W instrukcji dołączonej do PIT-u zaznaczono, że takie dokumenty są potrzebne. Chciałam nadmienić, że znajomy -obecnie 83l.-od 4 lat odlicza sobie podatek z tytułu ukończenia 75 lat i Igr inwalidzkiej- około 430 zł. Czy tak można? Pozdrawiam !

2280*19% = 433zł (i to jest ta tajemnicza kwota)
Jeżeli znajomy nie posiada samochodu (ewentualnie nie korzysta z innej ulgi) to w razie kontroli niech szykuje pieniądze na zwrot wraz z odsetkami.
S
amo posiadanie I gr nie daje prawa do zastosowania z żadnego z odliczeń jeżeli jednoczśnie nie ponosi się wydatków na cele rehabilitacyjne wskazane w ustawie.

Wydatki na dojazdy nie muszą być dokumetnowane - jak pisałem wyżej należy być właścicielem samochodu osobowego.

US w trakcie kontroli badają jednak czy dana osoba faktycznie korzystała z niezbędnych zabiegów leczniczo rehabilitacyjnych.
Postępowanie dowodowe opiera się o zbadanie dokumentacji leczniczej, zaświadczeń lekarskich kierujących na dane zabiegi itd...

Witam i bardzo dziękuje za informacje. pozdrawiam

Witam ponownie! Chciałam też zapytać, co wchodzi w zakres wydatków związanych z ułatwieniem czynności życiowych? Pozdrawiam.

RE: zwolnienie podatkowe zabytku

Witam! Jestem posiadaczem działki z budynkiem wpisanym do rejestru zabytków /posiada numer w rejestrze zabytków/. W budynku nie prowadzi się żadnej działalności gospodarczej. Dowiedziałem się, że budynki takie mogą być zwolnione z opodatkowania podatkiem od nieruchomości. Budynek wyremontowałem – za zgodą urzędu dzielnicy i konserwatora zabytków. Co powinienem zrobić, aby skorzystać z tego zwolnienia podatkowego?

Powrót