koszt dojazdu Strony do Sądu

• Autor wątku Autor wątku Anna345y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna345y

Użytkownik
Odpowiedzi
180
przed zamknięciem rozprawy Strona powinna złożyć wniosek o przyznanie zwrotu za koszt dojazdu
jestem Powódką do innego miasta zapewnie dojadę PKP
kupie bilet w jedną stronę i powrót
(czy ten bilet mam przedłożyć w Sądzie?)
jego kopię?
muszę mieć bilet na powrót _ czy muszę przed rozprawą kupić bilet na powrót

co w przypadku zakupu biletu przez telefon... (

Koszty swojego uczestnictwa w sprawie ponosisz Ty.

wiegol napisał:
Koszty swojego uczestnictwa w sprawie ponosisz Ty.

Ale w przypadku wygrania sporu przegrany ma mi niezwrocic kosztów dojazdu do Sądu który znajduje się w innym miescie?

Wszędzie pisze że koszty dojazdu utracony zarobek ew. Nocleg (jeśli rozprawa była w godzinach porannych) to są koszty które przegrany musi zwrocic

A to składam pozew u siebie dla miejsca wykonywania pracy niech pełnomocnik pozwanego jeździ na rozprawy że Szczecina do Krakowa za darmo :)
Jak nie ma zwrotu kosztów dla strony...

Ostatnia edycja:
Zgodnie natomiast z postanowieniem Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 20 października 1995 r. „Uregulowanie zawarte w art. 98 § 2 zdanie pierwsze K.p.c. [Kodeksu postępowania cywilnego] oznacza, że strona – która w procesie nie była zastępowana przez pełnomocnika będącego adwokatem, prowadziła proces sama – ma prawo do zwrotu kosztów za przejazdy na każdą rozprawę, a więc także i na te, na które nie była wzywana do osobistego stawiennictwa”.

W celu otrzymania zwrotu kosztów sądowych należy złożyć ich spis albo zgłosić wniosek o przyznanie kosztów według norm przepisanych najpóźniej przed zamknięciem rozprawy bezpośrednio poprzedzającej wydanie orzeczenia.

Powrót