Koszt niestawienia się na posiedzeniu pojednawczym

• Autor wątku Autor wątku 3kana3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3kana3

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Nie wiem czy to pytanie do końca w tym dziale, ale nie umiem je sklasyfikować inaczej. Czy jest określona stawka jaką przeciwnik może zażądać w związku z niestawieniem się wzywającego na posiedzenie pojednawcze (art. 186 kpc)?? W kodeksie jest wskazanie "koszt wywołany próbą ugodową" ale czy to zależy od wykazania kosztów przez przeciwnika czy liczy się proporcjonalnie do wps tak jak koszty procesu??

§ 6 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu
Czyli w zależności od kwoty pozwu nawet 7200 płn.

Tak, tylko to jest w przypadku pozwu i postępowania wywołanego jego wniesieniem i tutaj opłata też zależy od wps. Natomiast w postępowaniu pojednawczym mamy wniosek o zawezwanie do próby ugodowej i opłata od tego wniosku jest niezależna od wps (zawsze 40 zł) dlatego dziwi mnie liczenie kosztów wg ogólnych zasad i wg wps. Aczkolwiek podobno są rozbieżności w tej kwestii.

3kana3 napisał:
Tak, tylko to jest w przypadku pozwu i postępowania wywołanego jego wniesieniem i tutaj opłata też zależy od wps. Natomiast w postępowaniu pojednawczym mamy wniosek o zawezwanie do próby ugodowej i opłata od tego wniosku jest niezależna od wps (zawsze 40 zł) dlatego dziwi mnie liczenie kosztów wg ogólnych zasad i wg wps. Aczkolwiek podobno są rozbieżności w tej kwestii.

100% zgoda, ale praktyka jest tak, że właśnie mam do czynienia z postanowieniem z posiedzenia ugodowego, na którym wnioskujący był nieobecny i na wniosek strony przeciwnej sąd obciążył go kosztami zastepstwa wynikającymi z wps czyli ponad 3 tys zł (!)
W tym miejscu mam pytanie, czy w zawiadomieniu o terminie próby ugodowej sąd ma obowiązek pouczyć wnioskującego o próbę ugodową o ewentualnych kosztach jego nieobecności zgodnie z art. 186 § 1 kpc?
Widziałem inne zawiadomienie w identycznej sprawie na ktorym pouczenie było a na tym omawianym - nie, a wręcz informacja, że stawiennictwo nie jest obowiązkowe.

No właśnie mój post był zainicjowany identyczną sytuacją! Tzn my jako wzywający nie stawiliśmy się i sąd obciążył nas kosztami ponad 3 tys zł. Wydaje mi się, że pouczenie nie jest konieczne bo tutaj możliwość obciążenia kosztami wynika wprost z art. 186 kpc - wystarczy że przeciwnik złoży taki wniosek i sąd koszty nałoży.

Czy w Twoim przypadku ostateczenie udało się uniknąć płacenia tych tzw. kosztów zastepstwa w postępowaniu ugodowym?

W moim przypadku się udało, ale to tylko dlatego że przypadek jest szczególny tzn. zostały zasądzone od Syndyka Masy Upadłości a jak wiadomo w upadłości są inne zasady :) Przeciwnik wystąpił do sądu, sąd nadał klauzulę wykonalności a komornik wszczął postępowanie egzekucyjne o wyegzekwowanie tych kosztów. Ostatecznie oczywiście zostało ono uchylone (i nawet obciążono przeciwnika kosztami! :) ale tylko przez wzgląd na art. 146 ust. 4 pr. upadł. i napr. Gdyby nie to, to nie byłoby podstaw do umorzenia i komornik egzekwował by te koszty :/

Powrót