Koszt obslugi prawnej

• Autor wątku Autor wątku Roger13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roger13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Zamierzam założyć spółkę cywilną gdzie jeden z udziałowców wybuduje obiekt i będzie właścicielem tego obiektu i i jedynym kredytobiorcą. Spółka będzie płaciła czynsz za wynajem gdzie udziałowcem tej spółki będzie właściciel tego obiektu. Inny udziałowiec ma 50% środków własnych na budowę ale nie będzie miał prawa własności, jednak roszczenie wynikające z wyłożenia tych środków będzie zabezpieczone na hipotece nieruchomości. Udziałowiec posiadający udział własny nie będący właścielem nieruchomości dysponuje wiedzą i aplikacją do banku pozwalającą na uruchomienie środków i poniósł nakład pracy będący niematerialnym udziałem własnym.

Udziałowcy chcą przed złożeniem wniosku zabezpieczyć się umowami zabezpieczającymi ich interesy tj

Umowa 1
Zabezpieczająca udzialowca bez prawa własności nieruchomości, że po przekazaniu aplikacji do banku udziałowiec będący włascicielem nieruchomości zaloży z nim spółkę, która bedzie prowadziała dzialalnośc oświatową z dotacją.

Umowa 2
Zabezpieczająca umowę najmu pomiedzy SC a włascicielem budynku w taki sposób aby czynsz był równowartością raty kap ods w banku i kosztu podatku od nieruchomości bo takie były ustalenia i była obwarowana karą umowną dla własciciela nieruchomości na tyle wysoką aby nie opłacało się jej rozwiązać.

Pytanie brzmi ile wyniosłaby w w/w przypadku obsługa prawna związana ze sporządzeniem umów.
Otrzymałem ofertę z jednej kancelarii ale wydaje mi się zaporowa.

Wartości:

Udział wlasny udzialowca 1 - 150 tys zł
Udział wlasny udziałowca 2 - 150 tys zł
Kredyt 1,7 mln

Cel: działalność oświatowa z dotacją.

Powrót