Koszt zastępstwa prawnego w egzekucji

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna1955
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna1955

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzisiaj dostałam postanowinie od komornika z wyliczeniem ( rozliczeniem) wpłaconej przeze mnie kwoty
Zostałam dwa razy obciązona kosztami zastępstwa prawnego - raz w kwocie dla wierzyciela ( kwota zasadnicza plus odsetki plus koszty zastępstwa) - drugi raz przy rozliczeniu postepowania egzekucyjnego: koszty gotówkowe takie jak - uzyskiwanie info,korespondencja, poszukiwanie majątku plus opłata stosunkowa plus ponownie kwota zastępstwa procesowego w egzekucji
Czy tak może być// - czy to jest błąd

Pokaż, bo znów będziemy dyskutowali bez konkretów

prosze
kwota dla wierzyciela wraz z odsetkami 1435,93 zł- bez innych opłat
Ja wpłaciłaM komornikowi 2381,86 zł

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wkleiłam wszystko w innym wątyku " koszty zastępstwa procesowego"

Należy wnieść skargę - przyznanie kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 300 zł. Powinno być 45 zł, ew. 150 zł (kwestia czy przekroczono 1500 zł do egzekucji czy nie).
Komornik niczego podwójnie nie policzył. Tzn. jak chodzi o rozpiskę tych 300 zł. Ale jak egzekwował, tego nie wiem - dlatego zażądaj rozliczenia salda sprawy.
Pokaż jeszcze pismo komornicze zawiadamiające o wszczęciu egzekucji

policzył dwukrotnie
Jak już pisałam wpłaciłam 2381,86 zł
kwota dla wierzyciela wraz z tymi 300 zł wynosi 1735,93
kwota dla komornika 645,93 zł( w tej kwocie również 300 zł kwota zastępstwa) no i ten vat , który podobno nie może byc dodawany do opłaty
A jesli uważasz,że nie pliczył dwukrotnie to co oznaczaja te kwoty 300 zł - raz dodane do kwoty dla wierzyciela i drugi raz w kosztach egzekucji?

Raczej wszystko jest Ok poza podwójnie zawyżonymi kosztami zastępstwa. Wierzyciel powinien dostać z tytułu wykonawczego 1.348,80 zł jako świadczenie główne, ok.138 zł jako odsetki (10 % za rok) i 204,50 zł jako koszty sądowe. Razem ok.1691 zł. Dodatkowo wierzyciel otrzymał zwrot kosztów zastępstwa w egzekucji 300 zł co w sumie daje ok. 1991 zł. Reszta to jest 345,93 zł to koszty samego komornika.

Przy łącznym świadczeniu (wszystko z nakazu na dzień rozpoczęcia egzekucji) o wysokości ponad 1.500 zł (a takie prawdopodobnie jest twoje) koszty zastępstwa w egzekucji zeszłoroczne to 150 zł a tegoroczne (podwyżka) to już 300 zł. Można próbować wnieść do sądu skargę i wnioskować o obniżenie stawki zastępstwa do minimalnej 150 zł. Być może Pan komornik wyprzedził czas i zaszalał ze stawką tegoroczną w sprawie z ubiegłego roku.

Ostatnia edycja:
- ale zwróć uwage na orzeczenie sądu - w kwocie 204,50 zł( koszt procesu) znajduje sie też kwota 180 zł zastępstwa
kwota 1328,80 zł to juz jest kwota z odsetkami na dzień 12 maja 2015
kwota podstawowa to 1008,80 zł
W każdym bądź razie na dzień 22 marca 2016 kwota dla wierzyciela wraz z odsetkami wynosi 1435,93 zł
Wg mnie do tej kwoty nalezy dodac tylko 204,5 zł ( koszt procesu wraz z zastępstwem w wysokości 180 zł) - przynajmniej tak to opisał sąd
czyli dla wierzyciela 1640,43 zł a nie 1735,93 zł

dalej wg mnie dla komornika powiino byc koszty - 1,80+ 40,47+18,80+66,17+165,42(opłata stosunkowa) i ten cholerny Vat 53,27
co daje razem 345,93 zł
Dodając wierzyciela i komornika =2081,86 zł
A ja wpłaciłam tak jak pisałam wyżej

Do poprzedniego posta
cyt z nakazu zapłaty wydanego przez sąd - do kwoty wraz z odsetkami należy dodać "Kwotę 204,50 zł tytułem zwrotu kosztów procesu , w tym kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego"

Rzeczywiście odsetek może być mniej ale o jakieś 40 zł to jest 10 % od 1008 zł. Czyli 1329 zł + odsetki 100 zł + koszty sądowe 205 zł + 300 zł adwokat = 1934 zł. Koszty komornika ok. 350 zł. Razem ok. 2290 zł. Gdzie tu podwówjne koszty 300 zł ?

Koszty zastępstwa w sądzie 180 zł to jedna sprawa a druga sprawa to 300 zł za egzekucję. Za obie sprawy płaci się osobno. I tak masz szczęście że wartość sporu w sądzie nie przekroczyła kwoty 1500 zł bo wtedy koszty zastępstwa w sądzie zamiast 180 zł wyniosłyby aż 600 zł w 2015 r. a w 2016 r. byłoby to już 1200 zł (!). Gdyby sprawa odbyła się w tym roku wynajęcie adwokata czy radcy przez wierzyciela kosztowałoby cię razem przynajmniej 1.500 zł.

Wniosek prosty - płacić zanim sprawa trafi do sądu i do komornika. Jesteś ok. 1000 zł w "plecy". Pociesz się, że w tym roku byłoby to już ok. 1850 zł.

Kwestię podatku VAT musiałbyś przedyskutować z ministrem finansów poprzedniego rządu który po 13 latach uznawania że komornik nie świadczy tzw. "usług komorniczych" dla wierzyciela-dłużnika (nikt właściwie nie wie kto tu jest usługodawcą) stwierdził, że wykonywanie orzeczeń Rzeczypospolitej Polskiej to jednak jest usługa powszechna podlegająca podatkowi VAT.

Ostatnia edycja:
Czy koszty zastępstwa prawnego radcy prawnego lub adwokata mogą zostać przyznane stronie tylko 1 raz w postępowaniu egzekucyjnym, mimo zmiany zawodowego pełnomocnika w trakcie postępowania ?

Ostatnia edycja:
Powrót