Koszt ZUS

• Autor wątku Autor wątku Goldi2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Goldi2013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,
Proszę o pomoc w ustaleniu kosztów ZUS przy następującym modelu prowadzenia biznesu. Obecnie jestem menadżerem pracującym na umowę o pracę. Od przyszłego roku zamierzam rozwiązać umowę z pracodawcą i otworzyć jednoosobową działalność gospodarczą (doradztwo w zakresie zarządzania i marketingu). Następnym krokiem będzie stworzenie nowej spółki z o.o. utworzonej przez moją jednoosobową firmę 50% i firmę dla której obecnie pracuje, która obejmie pozostałe 50%, nowa spółka będzie zajmowała się sprzedażą produktów firmy dla której obecnie pracuje w nowym kanale dystrybucji. Spółka powoła zarząd ja zostanę prezesem zarządu, jednocześnie udziałowcy uchwalą, że zarząd nie będzie pobierał wynagrodzenia za pełnione funkcje. Dochodem mojej jednoosobowej działalności będą świadczenia doradcze na rzecz spółki z o.o.. Proszę mi odpowiedzieć czy taki model biznesowy nie będzie budził żadnych zastrzeżeń dla organów państwa (Urząd Skarbowy i ZUS) oraz czy przez pierwsze 2 lata działalności mogę płacić mniejszy ZUS.
Pozdrawiam

Powrót