Koszta egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku kozakiewicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozakiewicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
mam pewien problem dostałem dziś pismo, że komornik nalicza sobie ponad 400zł kosztów egzekucyjnych.
Moja wina, że nie opłaciłem mandatu jednak czy takie koszta egzekucyjne są właściwe? Druga sprawa czy jeżeli zapłacę bezpośrednio do sądu te koszta się zmniejszą? Ewentualnie jakie mam możliwości aby nie płacić tego haraczu bo szczerze mówiąc jakie koszta poniósł komornik? List polecony za 5zł?

kom0001.jpg

Koszty egzekucyjne sa dokladnie zdefiniowane. Ten list polecony za 5 zlotych tosa re wydatki gotowkowe za niecale 9 zlotych. Jak juz sie tym komornik zajac to oplat wgzekucyjnych nie unikniesz

Ale to troche nie sprawiedliwe, dostałem wyrok że sąd uznaje moją wine i czekałem na wezwanie do zapłaty z numerem konta jak mnie pouczyli w sądzie i nagle przychodzi egzekucja komornicza. Coś chyba nie tak z tymi sądami jest.....

Ostatnia edycja:
W twoim interesie było dopilnować , dowiedzieć się i zapłacić , a teraz komornikowi trzeba zapłacić za jego pracę , tak to działa.

damian xxx napisał:
W twoim interesie było dopilnować , dowiedzieć się i zapłacić , a teraz komornikowi trzeba zapłacić za jego pracę , tak to działa.
proszę czytać ze zrozumieniem
kozakiewicz napisał:
dostałem wyrok że sąd uznaje moją wine i czekałem na wezwanie do zapłaty z numerem konta jak mnie pouczyli w sądzie i nagle przychodzi egzekucja komornicza. Coś chyba nie tak z tymi sądami jest.....

Wezwanie do zapłaty otrzymałeś , z pewnością przed rozprawą.
Pozew z sądu otrzymałeś , razem z danymi wierzyciela oraz nr. konta na które masz wpłacić zadłużenie , nie wpłaciłeś tak ?
Więc wierzyciel postarał się o klauzulę wykonalności i to tyle w temacie.
No chyba że nie odbierałeś poleconych .

Poza tym nie krzycz. Idź do sądu z pretensjami. Jednak ostatnią rzeczą którą robi sędzia to informuje co masz robić z wyrokiem. Co najwyżej mógł cię pouczyć o możliwościach odwoławczych.

i znów ten nieszczęsny vat?

Czy to prawda, że jeżeli spłacę mandat w kasie w sądzie to postanowienie traci moc i nie będę musiał płacić wszystkich kosztów egzekucyjnych tylko stosunkowo mniejszą kwotę?

Nie jest to prawda. Komornik juz wykonal swoja prace i nalezy mu sie zaplata

Nie wiem czy autorowi chodzi o to, że to jest grzywna za wykroczenie (?) i czy nie powinien z sekcji wykonawczej w Wydziale Karnym dostać osobnego wezwania do zapłaty z numerem konta? Tak to wynika z tego pisma - wierzycielem jest SP-SR w Giżycku i kwota jest tytułem grzywny. Sądy chyba tak nie działają, żeby od razu do komornika iść.

Tak. Sądy tak działają. Co więcej, taka jest procedura. Jak nie zapłacił w terminie - komornik i potem już dalej

Witam ponownie, dzisiaj przyszedł mi list od komornika już z inną kwotą...
Ja teraz całkowicie zgłupiałem, możecie mi powiedzieć o co tu chodzi?
Co to za rozbieżność w egzekucji? Raz 340zł a teraz już 170zł.....
komor0001.png

Powrót