Kosztorys ASO a kosztorys ubezpieczyciela

• Autor wątku Autor wątku aneczka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneczka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
mam sprawę i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże i wyjaśni.

Miałam kolizję jakiś czas temu. Ubezpieczyciel sporządził kosztorys na 1500zł, później dodatkowe oględziny i łacznie dostałam około 2100zł.
Pojechałam do serwisu Forda i sporządzono kosztorys naprawy na kwotę 8100zł. Nie mówię, że chciałam naprawić w serwisie bo mam auto z 2000 roku ale byłam ciekawa jaka różnica będzie miedzy kosztorysami. Wiem, że różnice w cenach warsztatu a serwisu mogą różnić się ale nie żeby aż tak...

Przesłałam kosztorys do weryfikacji po ubezpieczyciela i odesłano mi zweryfikowany. Elementy, które w serwisie uznano, że trzeba wymienić ubezpieczyciel każe naprawić. roboczogodzine serwisu ktora wynosiła 130 zmniejszono do 120zł. Łącznie kosztorys pomniejszono o jakieś 2000zł.
Do wymiany nie zaliczyli klapy bagażnika, a w serwisie stwierdzili, że nie da się jej idealnie zrobić.

Czy mam jakieś czanse na podwyższenie odszkodowania? Bo różnica między kosztorysami nawet już po weryfikacji ubezpieczyciela to około 4000zł.
I czy jeśli serwis uznał, że element należy wymienić to ubezpieczyciel może upierać się przy swoim?

Prosiłabym o pomoc bo nie chce być oszukana :)

Aaa i jeszcze... Patrzyłam na aukcjach za ile mogę kupić elementy, ktore ubezpieczyciel uznał do wymiany i okazało się, że to są najtansze zamienniki, których jakość bardzo odbiega od oryginałów.
Pomocy:)

Podbijam,
czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Widzę wiele osób na forum, które doradzają więc może i mi ktoś doradzi?

poszukaj radcy prawnego za 10% uzyskanego odszkodowania pwie co robić i bedzie reprezentował Ciebie przed sądem bo bez sprawy sie nie obejdzie

Szkoda jest likwidowana z OC sprawcy kolizji czy z Twojego AC?

Zapomniałam dodać, szkoda likwidowana jest z OC sprawcy.
Proszę o informację czy można coś zrobić w tej sprawie.

Zwróć się do serwisu aby poinformowali TU, że klapa nie nadaje się do naprawy i że będzie wymieniana na co przedstawiony zostanie faktura jak i na całą naprawę pojazdu. Przy fakturowym rozliczeniu szkody TU nie powinno robić problemów.

Nie chce naprawiać w serwisie, o czym już pisałam w pierwszym poście. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę otrzymać różnice między tymi kosztorysami bo jest znaczna.

Masz prawo do przywrócenia stanu auta sprzed szkody. Wycena Twojej szkody do standardowe zachowanie TU mające na celu oszczędności w ich firmie i przerzucenie odpowiedzialności na Ciebie. Wezwij ich w terminie 7 dni do wyplaty według kosztorysu serwisu bo inaczej sprawę przekarzesz do Rzecznika Ubezp.
Tu masz link na stronę Rzecznika Ubezpieczonych.
Ubezpieczenia komunikacyjne odpowiedzialności cywilnej (OC) Szkoda majątkowa (na mieniu) - Rzecznik Ubezpieczonych

Wczytaj sie w zagadnienie:
Czy zakład ubezpieczeń ma prawo obniżyć odszkodowanie o handlowy ubytek wartości części zamiennych, wymienionych na nowe?

Ostatnia edycja:
Powrót