Kosztorys - czy TU ma obowiązek przekazania

• Autor wątku Autor wątku Molo1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Molo1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, W moj samochód uderzył student, z jego OC jest szkoda. TU żeby zamknąć usta od razu po oględzinach rzeczoznawcy wypłacili (plus przesłali kosztorys) 1.5k. Oczywiście dużo za mało. Poprosiłem o wycenę z kosztorysu zaprzyjaźnionego warsztatu. Kosztorys warsztatu dał kwotę 5.5k. TU (Pzu) skreślając jedną pozycje (0.2k) powiedziało, że moze pokry 4.3k i do tej kwoty mogę naprawiać. TYLKO, źe 5.5 -0.2 to 5.3 a oni chcą dać 4.3. Mam wrażenie, że chcą znowu cos uszczknąć wiec poprosiłem o kosztorys żeby udowodnić sobie (i im) że walą w .... . Odmówili i powiedzieli, że stanowisko ich jest na 4.3 i że kosztorysu nie prześlą. Co mogę zrobić ? 1k pln piechotą nie chodzi. Na co mogę sie powołać i co mogę robić ? Bede wdzięczny. 510 017 424

Witam, wezwać TU do udostępnienia kosztorysu powołując się na art. 16. ust. 4 (treść poniżej) ustawy o działalności ubezpieczeniowej, jeżeli będą robić problemy, napisać skargę do Rzecznika Finansowego.

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej - Dz. U. 2003 Nr 124 poz. 1151

Art. 16.

4. Zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępniać osobom, o których mowa w ust. 1 , oraz poszkodowanemu lub uprawnionemu, informacje i dokumenty gromadzone w celu ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń lub wysokości świadczenia. Osoby te mogą żądać pisemnego potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń udostępnionych informacji, a także sporządzenia na swój koszt kserokopii dokumentów i potwierdzenia ich zgodności z oryginałem przez zakład ubezpieczeń. Informacje i dokumenty zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępniać osobom, o których mowa w ust. 1, oraz poszkodowanemu lub uprawnionemu, na ich żądanie, w postaci elektronicznej. Sposób udostępniania informacji i dokumentów, zapewniania możliwości pisemnego potwierdzania udostępnianych informacji, a także zapewniania możliwości sporządzania kserokopii dokumentów i potwierdzania ich zgodności z oryginałem nie może wiązać się z wykraczającymi ponad uzasadnioną potrzebę utrudnieniami dla tych osób, zaś koszty sporządzenia kserokopii oraz udostępniania informacji i dokumentów w postaci elektronicznej ponoszone przez te osoby nie mogą odbiegać od przyjętych w obrocie zwykłych kosztów wykonywania tego rodzaju usług.

Tak skroją kosztorys, że będzie pasował do kwoty, którą mogą wziąć z sufitu.
W skrócie: godzisz się na to co dają lub sądzisz o więcej.
Możesz też naprawić bezgotówkowo ryzykując, że TU zakwestionuje wysokość rachunku i zapłaci kwotę jaką im fantazja podpowie. Znów albo dopłacasz różnicę między rachunkiem a odszkodowaniem albo się o nią sądzisz.

Powrót