Kosztorys od ubezpieczenia chorobowego

• Autor wątku Autor wątku tracer955
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tracer955

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, ostatnio byłem kilka dni w szpitalu na operacji. Jako że jestem ubezpieczony dodatkowo w TU to zgłosiłem do nich 'szkode' bo jak wyczytałem w OWU to należy mi się tam całkiem spoko sumka za pobyt w szpitalu i za operacje. Jak się okazało wypłacono mi pieniądze na konto w kwocie 100zł co wydaje mi się trochę małą kwota(za sam dzień w szpitalu należy się 60zł a dni było 3 więc przynajmniej 180). Poprosiłem wiec aby przesłali mi dokładne wyliczenie i rozpatrzenie zgłoszenia. Pytanie do Was czy ubezpieczyciel w tym wypadku ma wgle obowiązek mi coś takiego przesłać czy działa to tylko w przypadku OC na auto? Jakie kroki podjąć jeżeli nie będą chcieli mi tego przesłać a muszą?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A teraz nie otrzymałeś decyzji? tam jest szczegółowo wyjaśnione

Otrzymałem tylko SMS że zatwierdzono wypłatę i żeby czekać aż kasa będzie na koncie no i wpłynęło po kilku dniach 100zl

Powinni przysłać też decyzję. Ubezpieczyciel ma obowiązek wskazać jak wyliczył świadczenie. Zweryfikuj czy w zgłoszeniu jest poprawny adres. Możesz też zwrócić się o przesłanie decyzji na maila.

Czy możesz wskazac podstawe takiego wymagania? Ubezpieczyciel ma spełnić świadczenie a przez to rozumie się np. zasilenie konta ubezpieczonego. Ale decyzja i wyjaśnienia. Na reklamacje itp. oczywiście. ale z czego wynika ten obowiązek w tym wypadku. Jeżeli ktoś rości konkretną kwotę to wtedy też trzeba się ustosunkować jeżeli jest niższa. W Ustawie o działalności np. nie widzę takiego obowiązku.

Ubezpieczyciele działają w oparciu m. in. o ustawę o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej. Z opisu autora tematu wynika, że uwzględnione zostało jedyne częściowo jego roszczenie. Prawdopodobnie tylko jedno z dwóch.

Jeżeli ubezpieczyciel wypłaca świadczenie spełniające roszczenie tylko częściowo lub odmawia jego spełniania ma zastosowanie poniższy zapis ustawy.

Ubezpieczyciel co do zasady zamieszcza w piśmie uzasadnienie, dlaczego nie chcą płacić (np. operacji nie ma na liście tych za które płacą, leczenie trwało za krótko) albo czemu płacą tylko za część oczekiwanej kwoty, itp. + powołanie odpowiedniego zapisu ogólnych warunków ubezpieczenia.

Tak na marginesie z praktyki wiem, że ubezpieczyciel do każdej wypłaty wysyła pismo pocztą lub mailem. Oprócz wskazania (choćby skrótowo jak wyliczył świadczenie) zamieszcza tam wymagane ustawowo zapisy takie jak informacja jak złożyć reklamację oraz o możliwości wystąpienia na drogę sądową.

Ustawa z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej
art 29 ust. 5. Jeżeli odszkodowanie lub świadczenie nie przysługuje lub przysługuje w innej wysokości niż określona w zgłoszonym roszczeniu, zakład ubezpieczeń informuje
o tym na piśmie:
1) osobę występującą z roszczeniem oraz
2) ubezpieczonego, w przypadku umowy ubezpieczenia zawartej na cudzy rachunek, w szczególności ubezpieczenia grupowego, jeżeli nie jest on osobą
zgłaszającą roszczenie
‒ wskazując na okoliczności oraz na podstawę prawną uzasadniające całkowitą lub częściową odmowę wypłaty świadczenia. Informacja ta zawiera pouczenie
o możliwości dochodzenia roszczeń na drodze sądowej

Ostatnia edycja:
Powrót