Koszty egzekucji alimentów - jak to ugryźć?

• Autor wątku Autor wątku siergiej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siergiej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Przedstawię sprawę. Mój teść płaci alimenty zasądzone w kwocie 450 zł jego jedynym świadczeniem jest renta z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1340 zł „po egzekucji” zostaje mu 350 zł, ostatniego miesiąca namówiłem druga córkę teścia na pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ponieważ twierdziła że córka na którą są płacone się nie uczy, i stała się dziwna rzecz mój teść zaczął dostawać do wypłaty 580 zł. Sprawa została przegrana, zastanawiają mnie jednak koszty komornicze itd. Moje pytania są następujące:

1. Gdzie uzyskać informacje o egzekucji kto jest komornikiem w tej sprawie.
2. Jak uzyskać od komornika dane o kosztach egzekucyjnych.
3. Jak domagać się zwrotu ew kosztów komorniczych i za jaki okres czasu.

Sprawa jest ciężka dla mnie ponieważ teść jest niekumaty nie można uzyskać od niego
żadnych użytecznych informacji a sprawa jest tak odległa że pozostała rodzina tez nic nie wie.

1.Tesc musial dostawac wczesniej pisma od komornika który prowadzi sprawe.
2.Tesc może isc do kancelarii i poprosic o wgląd w akta
3.Zwrotów komorniczych nie ma-komornikowi tez sie wynagrodzenie nalezy za jego prace

hmm nie żebym się znał ale 550 zł kosztów komorniczych ? czy nie złamano tu prawa

czy teść może ustanowić córkę jako pełnomocnika w tej sprawie i czy musi być potwierdzone to notarialnie? tzn chodzi mi o wgląd do akt komornika

z tego co wiem to nie, teść od 20 lat ma tego komornika tak przynajmniej wynika to z mojej wiedzy

przykro mi, ale skoro sam nie masz dokładnych danych, nie oczekuj dokładniej odpowiedzi :(
Można tylko gdybać i snuć domysły.

Powrót