koszty egzekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku krystiank23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiank23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wziełem kiedyś pożyczkę w banku której nie spłacałem i miałem komornika.spłacałem pożyczkę komornikowi ale bank poszedł zemną na ugodę i resztę sumy spłaciłem już bankowi który umorzył komornika.Komornik z konta zerowego w banku naliczył sobie prawie 400 zł jako koszta egzekucyjne gdzie przez rok czasu wysłał do mnie jeden list polecony i ani razu u mnie nie był a ni nie dzwonił do mnie więc od czego naliczył te koszta bo nie rozumiem?mam je zapłacić czy odwołać się od decyzji komornika?:x:x:mad:

egzekucja komornicza wszczęta celowo - był dług, był tytuł wykonawczy. zatem opłata egzekucyjna należy się komornikowi jak psu zupa. jak wniesiesz skargę na czynności komornika do sądu to tylko strasz 100 zeta :)

niestety komornicy nie pracują charytatywnie i zgodnie z prawem przysługuje im wynagrodzenie za ich robotę, a to że tej roboty praktycznie nie wykonywał to inna rzecz, ale nie pisz skargi bo nie ma po co.

Nie rozumiem tylko od czego naliczył te 400zł ?Z bankiem sprawa została zakończona mam zerowy dług a komornik od zera naliczył 400 zł,jak to możliwe?

Wpłata bezpośrednio wierzycielowi nie chroni dłużnika od pokrycia kosztów egzekucji która została jakby nie patrzeć wszczęta.
Komornik nie pracuje za darmo.
Jeżeli wierzyciel chciałby zawrzeć ugodę z dłużnikiem to nie musiałby wszczynać egzekucji wówczas koszty nie zostałyby naliczone.
Jednak uruchomienie postępowania automatycznie powoduje, że opłata co najmniej minimalna się komornikowi należy. Ma to na celu m.in. skłonienie dłużników do regulowania swoich zobowiązań przed wszczęciem egzekucji jak i wierzycieli do dwukrotnego przemyślenia czy wszczęcie postępowania egzekucyjnego jest naprawdę konieczne.
Opłata się należy i już.

rozumiem że się mu jakieś koszta należą ale dlaczego tak wysokie te koszta?

Powrót