Koszty egzekucji od zapłaconych należności.

• Autor wątku Autor wątku Darek1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darek1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

mam nastepujacy problem z poborca podatkowym urzędu skarbowego. Otóż swojego czasu zalegałem ze spłatą składek ZUS, więc wystawił on tytuły wykonawcze. Częśc tych należności wpłaciłem przez pośrednictwo poborcy skarbowego i naturalnie naliczył on sobie koszty poboru tych składek, które równiez zostały zapłacone.

Reszte należności - ich lwią część w porozumieniu z ZUS wpłaciłem bezpośrednio na konto ZUS. ZUS w tej chwili jest w trakcie wycofywania tytułów wykonawczych. Problem polega na tym, że poborca twierdzi, że i tak należy mu się honorarium za te tytuły wykonawcze, których nie śćiągnął i próbuje mnie o to ścigać. Jak jest naprawdę i jaka jest podstawa prawna?

Po pierwsze Darku to nie poborca wystawił tytuły wykonawcze tylko to ZUS wystawił tytuły wykonawcze i skierował je do US a co w kolejnosci trafiło do poborcy skarbowego. To , że poborca policzył sobie koszty poborub składek ZUS jest naturalnie zgodne z ustawą o postepowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U.2005. 229.1954 ze zm) poborca doliczył sobie koszty za pobranie od ciebie zaległych składek. Wszystko zgodnie z prawem. Jeżeli zapłaciłeś swoje zaległości bezposrednio u wierzyciela czyli w ZUS to poborca może jedynie ciebie ścigać za nie zapłacone koszty egzekucyjne. Naliczone zgodnie z dokonanymi wczesniej czynnosciami egzekucyjnymi przed zapłatą przez ciebie zaległosci w ZUS. TYLKO KOSZTY EGZEKUCYJNE A NIE ZALEGŁE SKŁADKI ZUS KTÓRE JUŻ PRZECIEŻ ZAPŁACIŁEŚ BEZPOŚREDNIO W ZUS!!!

Powrót