Koszty komornicze, a umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku pascal2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pascal2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, na wstępie dodam, iż długo szukałem na sieci ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dodatkowo jeszcze zauważyłem że przepisy w tym względzie się szybko zmieniają.

Co się stanie jeśli komornik sam od siebie umorzy egzekucje, a po np roku wierzyciel z dłużnikiem dojdą do ugody. Czy wtedy tez jakaś kwota należy się komornikowi?

komornikowi należy się zwrot poniesionych wydatków opisanych w art. 39 ust. o komornikach sądowych i egzekucji. oprócz tego jeszcze opłata stosunkowa 15% (z pewnymi wyjątkami) na podst. 49 uoksie. oprócz tego wierzycielowi należy się zwrot pieniędzy które uiścił, jako zaliczkę na prowadzenie egzekucji

Tudno się z trojanescu nie zgodzić, gdyż co do zasady ma racje, ale nie można również powiedzieć, że udzielił prawidłowej odpowiedzi na zadane pytanie.

Po pierwsze czy postępowanie egzekucyjne prowadzi komornik sądowy, czy może (na co mogło by wskazywać pierwotne umieszczenie wątku w dziale "postępowanie administracyjne") administracyjny organ egzekucyjny np. Urząd Skarbowy, ZUS itp?

Jeżeli jednak komornik sądowy, to co należy rozumieć przez stwierdzenie "jeśli komornik sam od siebie umorzy egzekucje"? Czy chodzi o umorzenie w trybie art. 824 § 1 pkt. 3 kpc czyli z powodu jej bezskuteczności?

Jeżeli tak, to w przypadku gdy "wierzyciel z dłużnikiem dojdą do ugody" po zakończeniu postępowania egzekucyjnego, to komornikowi nie będą należały się żadne dodatkowe koszty.

Koszty pojawią się jeżeli dłużnik dogada się z wierzycielem w trakcie postepowania egzekucyjnego w wyniku czego ten (wierzyciel) wniesie o jego umorzenie. Wówczas komornik naliczy opłatę z art. 49 ust. 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (5%), którą obciąży dłużnika.

Ostatnia edycja:
Powrót