Koszty komornicze -upadek zabezpieczenia .

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam.
Czy w przypadku upadku zabezpieczenia roszczeń wskutek zawartej ugody sądowej miedzy stronami , koszty dotychczasowo dokonanych czynności egzekucyjnych pokrywa dłużnik - który będzie wnioskował do komornika o zwrot zabezpieczonej kwoty ? czy też wierzyciel będzie musiał pokryć te koszty ?
Dodam ,że wierzyciel w klauzuli wykonalności do udzielonego przez sąd zabezpieczenia roszczeń , został zwolniony od kosztów sądowych .

A co na ten temat mówi ugoda sądowa?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
A co na ten temat mówi ugoda sądowa?

Ugoda nie zawiera żadnych ustaleń co do tego, z uwagi na to iż wierzyciel był i jest przekonany o tym ,że w udzielonym mu przez sąd zabezpieczeniu roszczeń ( w klauzuli wykonalności ) sąd zwolnił go od kosztów sądowych tzn. komorniczych . Lecz teraz pojawiają się pytania i wątpliwości - od kogo komornik zażąda zwrotu poniesionych przez niego kosztów egzekucji ?
Być może było to błędem wierzyciela ,że nie wpisał ( na wszelki wypadek w treść ugody ) oświadczenia ,że to dłużnik pokryje wszelkie koszty komornicze .

Koszty Sądowe i Komornicze to dwie różne bajki, to tak jakby wierzyciel myślał, że nie będzie musiał zapłacić prawnikowi bo przecież Sąd zwolnił go z kosztów.

W takim razie odsyłam do KPC, do działu o zabezpieczeniach w sprawach cywilnych, jesteś doświadczonym użytkownikiem forum, na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót