Koszty komornicze w przypadku ugody z wierzycielem

• Autor wątku Autor wątku elman2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elman2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Miałem dług w UFG ok. 10000 zł, zawarłem ugodę z wierzycielem na kwotę 5000 zł. Komornik wydał postanowienie umorzeniu egzekucji. Ustalił koszty postępowania egzekucyjnego:

1. Opłaty stosunkowe 520 zł
art.49 ust. 2

2. Wydatki gotówkowe 260 zł
art.39 ust2 pkt6 1,50 zł
art.39 ust2 pkt7 130 zł
art.39 ust2 pkt8 130 zł

3. Opłaty stałe 600 zł
art.53a ust1 80 zł
art.53a ust2 520 zł

Po pierwsze - Skąd opłata stosunkowa 520 zł? 5% od kwoty pozostałej do spłaty wierzycielowi to 250zł.

Po drugie - Czy w przypadku ugody komornik może żądać zwrotu wydatków gotówkowych od dłużnika oraz zwrotu opłat stałych? Czy art.49 ust. 2 nie formułuje wszystkich kosztów w przypadku ugody.

Po trzecie - Proponuję zapłacić komornikowi np. 600 zł. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Najpierw zaskarżyć te koszty do sądu a później wystosować pismo do komornika z propozycją zamknięcia kosztów na poziomie 600zł? Na wysłanie propozycji do niego i czekanie na odpowiedź jest za mało czasu. Skargę można wnieść w terminie 7 dni od otrzymania postanowienia.

Po pierwsze - Skąd opłata stosunkowa 520 zł? 5% od kwoty pozostałej do spłaty wierzycielowi to 250zł.
To 5% kwoty pozostałej do wyegzekwowania wynikającej z tytułu na podstawie którego prowadzona jest egzekucja.
Czy w przypadku ugody komornik może żądać zwrotu wydatków gotówkowych od dłużnika oraz zwrotu opłat stałych?
Oczywiście.
Proponuję zapłacić komornikowi np. 600 zł.
O jakich kosztach piszesz? Za wszystko? To nic nie zarobi a dołoży do interesu z własnej kieszeni.

Rozumiem, w takim razie moje wątpliwości budzi tylko ostatni punkt art.53a ust2 i kwota 520 zł - odnalezienie majątku dłużnika. Problem w tym że nie posiadam żadnego majątku który jest moją odrębna własnością. Czy ta kwota jest do podważenia?

No to skarż -dowiesz co znalazł (wystarczy przejrzeć akta postępowania egz.). Wynagrodzenie też jest majątkiem.

Przyszłe i jeszcze nie pobrane a może już pobrane za ostatnie 10 lat ?

Powrót