G
Gabriela10
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam,
Mam pytanie dotyczące kosztów jakie może naliczać komornik.
Otrzymałam we wrześniu informację o zajęciu przez komornika mojego wynagrodzenia.
Skontaktowałam się natychmiast i uwzględniając odsetki za każdy dzień spłaciłam zadłużenie w ciągu dwóch dni.
Należność głowna 3558 zł,
odsetki 197 zł,
koszty procesu 647 zł,
koszty zastępstwa adwokackiego 600 zł,
opłata egzekucyjna 405 zł,
wydatki gotówkowe 93,65 zł.
W rozmowie telefonicznej komornik poinformował mnie, że mam doliczyć 0,80 zł za przelew
i 11 zł z tytułu korespondencji.
Po paru dniach do mojego pracodawcy wpłynął dokument od komornika o umorzeniu egzekucji z wynagrodzenia wskutek spłaty.
Parę dni temu znów otrzymałam kolejną korespondencję od komornika tym razem postanowienie o ustaleniu kosztów:
Koszty doręczeń Srodków pieniężnych 2,40 zł,
koszty zapytań 81 zł ????,
doręczenie korespondencji 56 zł,
opłata stosunkowa ( 15% ) 740 zł. Łącznie 880 zł.
Skąd takie koszty i dlaczego nie zostały one wskazane w pierwszym piśmie.
Pożyczyłam pieniądze na spłatę długu i nie spodziewałam się kolejnych tak wysokich kosztów. Dlaczego opłata stosunkowa wynosi 15% a nie 8% ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam pytanie dotyczące kosztów jakie może naliczać komornik.
Otrzymałam we wrześniu informację o zajęciu przez komornika mojego wynagrodzenia.
Skontaktowałam się natychmiast i uwzględniając odsetki za każdy dzień spłaciłam zadłużenie w ciągu dwóch dni.
Należność głowna 3558 zł,
odsetki 197 zł,
koszty procesu 647 zł,
koszty zastępstwa adwokackiego 600 zł,
opłata egzekucyjna 405 zł,
wydatki gotówkowe 93,65 zł.
W rozmowie telefonicznej komornik poinformował mnie, że mam doliczyć 0,80 zł za przelew
Po paru dniach do mojego pracodawcy wpłynął dokument od komornika o umorzeniu egzekucji z wynagrodzenia wskutek spłaty.
Parę dni temu znów otrzymałam kolejną korespondencję od komornika tym razem postanowienie o ustaleniu kosztów:
Koszty doręczeń Srodków pieniężnych 2,40 zł,
koszty zapytań 81 zł ????,
doręczenie korespondencji 56 zł,
opłata stosunkowa ( 15% ) 740 zł. Łącznie 880 zł.
Skąd takie koszty i dlaczego nie zostały one wskazane w pierwszym piśmie.
Pożyczyłam pieniądze na spłatę długu i nie spodziewałam się kolejnych tak wysokich kosztów. Dlaczego opłata stosunkowa wynosi 15% a nie 8% ?
Z góry dziękuję za pomoc.