Koszty leczenia poszkodowanego w wypadku w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Zagu_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zagu_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Byłem uczestnikiem nieszczęśliwego wypadku w Niemczech. Sprawa została przez policję zamknięta jako nieszczęśliwy wypadek jeszcze w zeszłym roku.
Teraz dostałem pismo z niemieckiej kasy chorych, że ponieśli koszty leczenia gościa-swojego ubezpieczonego, który uczestniczył w tym wypadku i mam im wypełnić jakieś oświadczenie (stellungnahme zur Anmeldung des Ercatzanspruchs). Nie wiem co to jest i nie bardzo rozumiem co do mnie piszą.
Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić czy niemiecka kasa chorych może się domagać ode mnie zwrotu kosztów leczenia osoby, która była poszkodowana w wypadku?
co mam z tym zrobić?
:sad:

z góry dzięki za pomoc!

napisz co pisza dokladnie, bo tytul nic nie mowi, znaczy dokladnie ''Zajecie stanowiska w zarejestrowanym procesie odszkodowawczym''. Moze koles stara sie o kase i swiadka potrzebuja albo cos... napisz dokladniej, przepisz co tam pisza?

To jest standardowa procedura w niemieckim prawie socjalnym, tzw. Regressanspruch, to znaczy, ze jesli choroba nie wynikla samoistnie (jak normalnie), tylko zostala spowodowana dzialaniem osob trzecic (np. ktos cie pobil i trafiles do szpitala na leczenie przez to pobicie), to kasy chorych sprawdzaja, czy koszty leczenia mozna sciagnac ze sprawcy zdarzenia.

Od tego kazdy tutaj ma prywatne ubezpieczenie OC

Powrót