Koszty nieegzekwowane po zajęciu

• Autor wątku Autor wątku aga85aga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga85aga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. W tamtym roku komornik ściągnął mi z konta pieniądze na rzecz firmy windykacyjnej. Za jakiś mandat MPK sprzed 20 lat. No i ok. Teraz, po ponad roku dostałam list od tejże firmy windykacyjnej o zapłatę kosztów (120zł) nieegzekwowanych przez komornika. Zadzwoniłam tam i dowiedziałam się, ze to koszty z czasów kiedy egzekucja była nieskuteczna. I jeśli zapłacę to sprawa zostanie zamknięta. Nie chcę się od tego uchylać, ale moje pytanie jest takie, czy taka praktyka jest zgodna z prawem? Dlaczego ta kwota nie została doliczona do tego co ściągnął komornik? Myślałam, że jeśli komornik ściągnał całość to sprawa jest zamknięta :roll: Wolałabym też, żeby po mojej wpłacie nie okazało się, że co roku będą znajdować jakieś kolejne koszty. No i na koniec. Mam to zapłacić czy to jakieś wymysły firmy windykacyjnej? :help:

"...na podstawie art.477 1 kc wzywa pania do zapłaty kwoty 121.90zł tytułem kosztów poniesionych przez dunaj finanse w związku z dochodzonym od pani roszczeniem wynikającym opłaty taryfowej i opłaty dodatkowej za przejazd bez ważnego biletu DUN-XXX, nieegzekwowanch w egzekucji komorniczej KMXXX. Na wymienioną kwotę składają się koszty związane z przygotowaniem wezwań do zapłaty oraz koszty korespondencji w sprawie.

Należność w łącznej kwocie nalezy wpłacic w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma na rachunek...
Informujemy, że po dokonaniu wpłaty wskazanej kwoty w terminie przedmiotowe zobowiązanie wygaśnie. Powyższe spowoduje, że sprawa pani zadłużenia DUNXXX zostanie całkowicie zamknięta."

Dodam, że przyszedł zwykły list, nie polecony.

W piśmie od komornika mam wyszczególnione:
należność główna 90zł
odsetki 111,23zł
koszty procesu 90zł
opłata egzekucyjna 200zł
koszty zastępstwa w egzekucji 22,50zł
wydatki gotówkowe 151,27zł

Powrót