Koszty obsługi oraz VAT 8% i 23%

• Autor wątku Autor wątku bartek245
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek245

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Dzień Dobry,
W grudniu zeszłego roku wykonywałem w swojej nieruchomości wymianę dachu. Znalazłem wykonawcę który zaproponował mi abym zakupy zrobił w hurtowni budowlanej. Udałem się z nim po ofertę. w hurtowni powiedziano mi iż jeżeli dostarczę po wykonaniu inwestycji fakturę na kwotę powyżej 2000 zł wystawionej przez wykonawcę dachu to faktury otrzymam z podatkiem VAT w wysokości 8%. Inwestycję zakończyłem w grudniu 2014 r. Z hurtownią umówiłem się iż jeżeli pozostanie mi dachówka to nadwyżka zostanie przez hurtownię odebrana i ujęta w rozliczeniu. Od hurtowni otrzymywałem tylko dowód dostawy, hurtownia do dzisiaj wystawiła mi jedną fakturę na 20% całego otrzymanego materiału. Z tego co wiem mają 7 dni od momentu dostawy? Za wszystko mam zapłacone najpierw pobrano dużą zaliczkę a potem wszystko kasowano mnie na bieżąco. Mimo umowy towar dostarczono z opóźnieniem. w Na moje ponaglanie o rozliczeniu się z nadwyżki wpłaconej kwoty pieniędzy pan w hurtowni zwlekał tłumacząc iż nie wpłynął jeszcze rachunek od wykonawcy a to jest warunek rozliczenia inwestycji. W lutym zadzwoniłem czy jest przygotowane rozliczenie i po interwencji przysłano mi rozliczenie w którym odliczono kwotę w wysokości 250 zł argumentując iż jest to operacja obsługi dokumentów oraz doliczono mi VAT którym mnie próbuje obciążyć tłumacząc iż wykonawca dachu nie był Vatowcem to ja mam go zapłacić. Poprosiłem na jakiej podstawie prawnej mam zapłacić VAT skoro nie jestem stroną między hurtownią a wykonawcą. Ja nawet tego rachunku nie widziałem. w Odpowiedzi otrzymałem e-mail o treści
"Witam, Zgodnie z Pana sugestią, firma xxx skoryguje Panu wszystkie faktury dotyczące wykonania pokrycia dachowego (wykonania usługi - z VAT 8%). Wystawimy faktury na sprzedaż towaru z Vatem 23%.
Mamy nadzieję, że to pozwoli Panu zakończyć insynuacje na temat naszego bezprawnego działania. Oczywiście w tej sytuacji naliczenie kwoty 250 złotych jest bezzasadne i wycofujemy się z prośby o jej zapłatę."
Zadzwoniłem to Pana który do mnie to napisał , wyzwał mnie od oszustów etc.
Pan zachowuje się jakby był decydentem jaki z jakim VAT dostanę fakturę.
Pan na moje pytanie nie odpowiada na jakiej podstawie oczekuje zapłaty kosztów manipulacyjnych za obsługę dokumentów i podatku VAT który mnie nie dotyczy.
Do kogo mam się zwrócić ?Co mam zrobić? jak prawnie dochodzić swoich praw? Na co się powołać?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót