koszty ogrzewania a ilość żeberek grzejnika

• Autor wątku Autor wątku MPawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MPawel

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
Po raz pierwszy w życiu spotkałem się, dla mnie z absurdem, iż przy rozliczeniu kosztów ogrzewania za centralne bierze się faktyczne zużycie wynikające z mierników ogrzewania (elektryczne) + ilość żeberek grzejnika.

Czy spółdzielnia ma prawo powiększania opłaty za ogrzewanie o ilość żeberek na grzejniku ?

WITAM
Mamy w mieszkaniu na kaloryferach mierniki elektroniczne. W naszej spółdzielni koszty ogrzewania rozlicza ISTA. Z rozliczenia które otrzymujemy od tej firmy jasno wynika, że zużycie cieplika ustalane jest tylko i wyłącznie na podstawie jednostek odczytanych z mierników i współczynnika UF i LAF. UF jest wartością którą podaje producent grzejnika w dokumentacji technicznej. Wartość ta jest podawana na jeden element grzejnika. UF uwzględnia wielkość i konstrukcję (jednego elementu czy żeberka kaloryfera). Współczynnik LAF to współczynnik korekcyjny zależny od położenia mieszkania i czy np.blok jest ocieplony.
Grzejniki starsze, które nie mają dokumentacji technicznej z wyliczonym przez producenta współczynnikiem UF. współczynnik ten w swoich laboratoriach ustala w moim przypadku ISTA. Moim zdaniem spółdzielnia albo ktoś kto u Was rozlicza ciepło powinien zgodnie z procedurą ustalić te współczynniki.
Pozdrawiam JanC.:-)

Proszę o pomoc?
Czy w rozliczeniu rocznym podział kosztów stałych 60% i zmiennych 40 % jest własciwy,gdyz od co najmiej 10 lat rozliczani byliśmy w proporcji 50/50. Powyższa zmiana spowodowała iz mimo oszczędzania wg nowego sytemu wyszła mi niedopłata a przy obliczeniu jak za lata poprzednie miałbym nadpłatę.Złożyłem do zarzadcy- Spółdzielnia Mieszkaniowa reklamacje co co zasadnosci i poprawności zmiany podziału kosztów.(czekam na odpowiedź) Wszędzie gdzie szukam w sieci jest wzmianka o podziale ks/kz 40/60, 50/50, 30/70 a nigdzie nie spotkałem aby ktos nawet sugerował podział 60/40.Nadmieniam, ze zmiana nastąpiła dopiero po okresie grzewczym jak równiez nigdy nie widziałem ani nie słyszałem aby zarządca przedkładał man do wglądu chioćby regulaminu rozliczania który jest wymaganym dokumentem do rozliczania sie odbiorcy ciepła z uzytkownikami lokali. Dziekuje za odp.

Jestem bezradny tak jak Pan.
Wiem, że koszty stałe są dziś na wielu rachunkach które otrzymujemy, (dot. energii elektrycznej, gazu,telefonu w TP, centralnego ogrzewania itd), chodzi tylko o to żeby nie były brane z "obłoków". Ja jak Pan zauważył czytając mój post też reklamowałem zasadność podziału kosztów w SM. Wyjaśnienie (zacytowałem na forum) jakie otrzymałem w Państwie, gdzie mamy jedną z najstarszych Konstytucji w Europie ma się do tej Konstytucji jak Biegun Północny do Afryki. Uważam, że spółdzielnie powinny np. auditem węzłów cieplnych i wymiennikowni potwierdzić konieczność wprowadzenia takiej relacji kosztów. Na stronach www ekspert od ciepłownictwa, były dyrektor Instytutu Techniki Budowlanej z Warszawy pisze, że podział ks/do kz powinien być max 40/60. Regulamin c.o. zatwierdza Rada Nadzorcza, zapewne z takim podziałem kosztów jak Pan napisał został zatwierdzony, proszę poprosić o kopię regulaminu w Zarządzie. Przyznam się, że też jestem bezradny i nie bardzo wiem co począć dalej. Mam nadzieję, że może jeszcze ktoś podejmie na forum nasz wątek i pomoże sensownie rozwiązać relację ks i kz.
Pozdrawiam JanC. :-x

Proponuję zapoznać się z artykułem "Błędy przy indywidualnym rozliczaniu kosztów ciepła..." opublikowanym w Biuletynie informacyjnym Zrzeszenia Audytorów Energetycznym w miesiącu grudniu 2014.http://www.zamador.pl/
Pozdrawiam;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót