koszty poszukiwania info o dłużniku

• Autor wątku Autor wątku skłonna100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skłonna100

Użytkownik
Odpowiedzi
232
Znalazłam poniższe informacje o kosztach ustaleń komornika w sprawie alimentacyjnej pochodzące z jakiegos poradnika.

"Jednak jeżeli wnosisz jako wierzyciel o dokonanie przez komornika czynności zmierzających do ustalenia czy dłużnik jest zatrudniony i jakie dochody uzyskuje wiąże się to z koniecznością złożenia przez komornika wniosków w Urzędzie Skarbowym, Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych czy też w Urzędzie Miasta. Wnioski takie podlegają opłacie, do uiszczenia której komornik może wezwać wierzyciela czyli Ciebie. Wysokość wpłat na poczet realizacji wniosku wynosi:

* wniosek do Urzędu Skarbowego 5,00 zł.
* wnioski do Urzędu Miasta:
o Wydział Geodezji 3,60 zł.
o Wydział Ewidencji Pojazdów 5,00 zł.
o Wydział Ewidencji Działalności Gospodarczej 5,00 zł. za wniosek + 11,00 zł. za informację
* wniosek do ZUS 31,71 zł. + 2,00 zł. za przelew. "

Moje pytanie do tego jest;
Od kiedy to wierzyciel w sprawie alimentacyjnej pokrywa w/w koszty?
Pytam, gdyż swojego czasu ustalenia komornicze jw zostały na jakiś czas wstrzymane z powodu braku pieniędzy na te opłaty w kasie sądu.
Na moją propozycję uiszczenia tych opłat na ręce komornika, ten (w rozmowie telefonicznej) stwierdził, że jest to niemożliwe i wbrew przepisom, abym to ja mogła za to zapłacić. Może być to zapłacone wyłącznie z kasy sądu, która jest chwilowo pusta i należy zaczekać aż coś wpłynie. Wówczas to opóźniło całe postępowanie o ponad miesiąc.
Dlatego ze zdziwieniem przeczytałam powyższy fragment, lecz może wówczas były inne przepisy.
Moje pytania -
1. czy przytoczony fragment jest zgodny ze stanem faktycznym?
2. Od kiedy obowiązuje, że komornik obciąża lub może obciążyć tymi kosztami wierzyciela?

Po pierwsze powyższe kwoty są nieaktualne np. ZUS 36,15zł, Ewidencja ok. 13-15zł, Urząd Skarbowy 45zł.
W alimentach zapytania są za darmo. Po prostu nie pobiera od nich opłaty dany urząd.

A to ciekawe. Można jeszcze zapytać od kiedy nie pobiera?
Zapewne jest jakaś podstawa prawna do tego, że w sprawach alimentacyjnych urząd nie może pobierać opłat. Od kiedy obowiązuje?

Chociażby w ustawie o opłacie skarbowej
Przepis prawny:
art. Art. 2. 1. Nie podlega opłacie skarbowej:
1) dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia i zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii w sprawach:
a) alimentacyjnych, opieki, kurateli i przysposobienia,(...)

Dzięki :)

Nie chce męczyć w nieskończoność, ale z kiedy jest ta ustawa? :help:

o nie! Tak łatwo nie będzie..Google i do dzieła :)

ok listopad 2006.
A przedtem, to było inaczej z tymi opłatami? Np w styczniu 2006 ?

Powrót