koszty procesu po umorzeniu przez e-sąd

• Autor wątku Autor wątku Edyta_W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edyta_W

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,
złożyłam pozew o zapłatę w EPU. Pozwany wniósł sprzeciw w wyznaczonym terminie, sprawę umorzono. Po 10 dniach od umorzenia spłacił dług wraz z odsetkami, ale bez kosztów sądowych (za pozew i kosztów zastępstwa procesowego) - 650 zł, które też były ujęte w pozwie.
Czy można jakoś wyegzekwować od dłużnika tę sumę? Referendarz przy umorzeniu wpisał, że każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.

Trzeba w ciągu 3 miesięcy od dnia umorzenia sprawy w EPU złożyć pozew o brakującą kotę w sądzie rejonowym wg zamieszkania pozwanego w normalnym trybie wnioskując jednocześnie o uwzględnienie kosztów procesu w EPU (art. 505 [37] § 2 KPC). Pozew oczywiście papierowy z załączonymi oryginałami dowodów (lub odpisami poświadczonymi notarialnie).

§ 1. W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.
§ 2. Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

Dziękuję. Czy za pozew w SR poniosę ponownie koszty -opłaty i zastępstwa procesowego?

Wpis sądowy musisz opłacić do brakującego kwoty (odejmij to co zapłaciłas w EPU od wartości wpisu do SR).

Jednak licz się z tym, że Sąd może nie uwzględnić Twojego roszczenia do kosztów zastępstwa i zasądzi jedynie minimalną wartość, osobiście dość często spotykam się z taką praktyką Sądów.

Co do opłat z tytułu kosztów zastępstwa to ponosi je strona przegrana, więc nie rozumiem pytania.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czyli może się zdarzyć, że sąd uwzględni tylko zwrot od pozwanego opłaty sądowej od pozwu? Pozwany spłacił dług. I teraz z jednej strony jest "w przypadku umorzenia każda ze stron ponosi koszty związaen ze swoim udziałem w sprawie", a z drugiej "Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym".

Czy z Pana doświadczeń w sądach - zdarzają się w ogóle wygrane sprawy w SR o zwrot opłat sądowych i kosztów zastępstwa w EPU? Zastanawiam się, czy w ogóle sobie nie darować...

zdarzają się w ogóle wygrane sprawy w SR o zwrot opłat sądowych i kosztów zastępstwa w EPU?
Oczywiście. Teraz adwokat jest ci nie potrzebny. Sąd zasądza zwrot kosztów zastępstwa ale według norm przepisanych. A to oznacza, że nie zasądzi tyle ile faktycznie zapłaciłaś prawnikowi, a tylko tyle ile stanowi przepis. Te uzależnione są od wysokości sporu.
czy w ogóle sobie nie darować
Dlaczego, masz za dużo pieniędzy i rozdajesz na prawo i lewo? Cwaniak mając jakieś pojęcie wniósł sprzeciw, z góry wiedząc że i tak jest niezasadny. Wykorzystał fakt, że nakaz z mocy prawa utraci moc i w tym czasie spłacił dług, licząc że koszty mu się upieką. To pokaż mu, że nie odpuszczasz.
Teraz to prosta sprawa i powinnaś sama dać radę. Chyba, że znajdziesz prawnika który złoży za ciebie po kosztach które odzyskasz.

@Edyta_W nie wiem jaką masz umowę ze swoim pełnomocnikiem, ale jeśli tylko na EPU to trochę słabo. Wnieś pozew w kontynuacji po EPU,.najwyżej Sąd Ci zasądzi 60 zł kosztów zastępstwa (w najgorszym przypadku).

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót