koszty rozgraniczenia w sądzie

• Autor wątku Autor wątku roksi75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roksi75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jestem wnioskodawcą w sprawie rozgraniczenia, przez sąsiadów zachłannych na dwa palce ziemi, do tego i złośliwych,przez których cały ten spór. Sprawa administracyjna została zakończona. Podział kosztów pomiędzy wszystkie strony( właścicieli sąsiadujących działek - po połowie na zasadzie art 152 k.c).Ugoda nie została zawarta więc z urzędu sprawa została przekazana do sądu.
Jako wnioskodawca opłaciłam opłatę od wniosku, na zlecenie sądu pokryłam również koszty oględzin sądowych na gruncie oraz wpłaciłam zaliczkę na poczet biegłego sądowego. Pozostali uczestnicy na etapie post. sądowego nie ponieśli żadnych kosztów.Sprawa niezakończona, czekamy na biegłego. Pytania brzmią:
1) czy we wniosku o podział kosztów oprócz podziału kosztów za biegłego geodetę na zasadzie art 152 k.c, mogę także prosić sąd o częściowy zwrot tych kosztów które już poniosłam:opłata od wniosku i koszty oględzin, przez pozostałych uczestników, mając na względzie art.152 k.c.?
Wszystkie koszty zostały poniesione przecież w interesie także pozostałych uczestników(sąsiadów po obu stronach) i służą wyznaczeniu wspólnej granicy z moją nieruchomością.
2) czy można przyjąć, że interesy uczestników w sprawie rozgraniczenia są sprzeczne tylko dlatego, że każdy z nich inaczej wskazuje na przebieg granicy czy nie można tak twierdzić gdyż interes każdego z nich jest taki sam i przekłada się na ustalenie prawidłowego przebiegu granicy i wyznaczeniu prawa własności.
3)Zatem czy możliwy jest zwrot części kosztów poniesionych przeze mnie od pozostałych uczestników i na podstawie jakiego art.? czy podstawą rozliczenia kosztów łącznie z częściowym ich zwrotem może być treść art. 520 § 1 k.p.c. czy art.520 § 2 k.p.c. ( ale czy wówczas sąd musiałby przyjąć, że interesy uczestników są sprzeczne, bo zainteresowany wynikiem jest każdy, tylko nie ponoszeniem kosztów) ?
4) Może ktoś zna ,, super wyrok', postanowienie, jak koszty powinny być dzielone w sądzie, oprócz uchwały 7 sędziów z 2006r ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Powrót