Pozwolę sobie na zadanie kolejnych pytań związanych z kosztami komorniczymi .
Czy tak sformułowany zapis w ugodzie sądowej:
=Strony ugody wzajemnie znoszą koszty postępowania w sprawie =.
może :
a) spowodować , że koszty dotychczas wykonanego zabezpieczenia roszczeń przez komornika , będę musiał ponieść ja jako wierzyciel ( powód w sprawie ), z uwagi na to ,że postępowanie w sprawie zostanie umorzone, a zabezpieczenie upadnie ?
Dodam tylko ,że sąd udzielając mi zabezpieczenia roszczeń przed złożeniem pozwu w sprawie w klauzuli wykonalności zwolnił mnie od kosztów sądowych .
b) spowodować jednak ,że to dłużnik ( pozwany w sprawie ) po podpisaniu ugody i po umorzeniu postępowania przez sąd , a w następstwie - upadku zabezpieczenia roszczeń , składając wniosek do komornika o zwrot zabezpieczonej przez niego kwoty - zapłaci wszystkie koszty wykonanego zabezpieczenia lub też , to komornik umniejszy zabezpieczoną kwotę o swoje koszty , a resztę tegoż zabezpieczenia wypłaci dłużnikowi ( pozwanemu) ?
Czy powyższym zapisie w ugodzie (we wstępnie sformułowanym projekcie ugody przez prawnika pozwanego ) , istnieją jakiekolwiek niespodzianki dla mnie w postaci kosztów , które będę musiał pokryć - jak się być może później okaże ?
Czy jednak taki zapis jest po prostu OK ?
Dziękuję za odpowiedzi .