Koszty sądowe zastępstwa - pomyłka sądowa

• Autor wątku Autor wątku mkkosman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkkosman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Proszę o poradę.
Była sprawa o zachowek. Pozwany przegrał w 100%. W trakcie rozprawy rozszerzyliśmy pozew o większą kwotę " główną " która wynikała z opinii biegłego w stosunku do pierwotnego pozwu.
Sąd wydał postanowienie-wyrok odnośnie zachowku wraz z kosztami. Wszystkie miał pokryć pozwany.
Sąd w wyroku zastosował podwójne koszty zastępstwa prcesowego t.j. adwokata, w głównej sentencji ale już w uzasadnieniu kwota zastępstwa była poprawna( tak jak by się pomylił podczas sumowania ) Podczas całej rozprawy również nie wnosiliśmy o dodatkowe koszty, tylko zgodnie z przepisami. Pozwany odwołał się od wyroku odnośnie kosztów zastępstwa t.j tylko tych podwójnych( tak jak by za adwokata miał zapłacić x 2). Sąd II instancji podjął decyzję zgodną z pozwanym i zasądził tylko 1 x koszty adwokata oraz od powódki koszty zastępstwa przed II instacją w kwocie 1000 zł na rzecz pozwanego. I teraz moje pytanie. Czy mogę odołać się od kosztów, które zasądził sąd II instancji bo przecież nie wnosił nikt o te pieniądze. Jest to oczywista pomyłka tak jak to napisał pozwany w odwołaniu do sądu II instancji.
W mojej ocenie to sąd powinien pokryć koszty zastępstwa przed II instancją lub sąd I instancji powinien poprawić postanowienie-wyrok bez przekazywania.
Czy gra jest warta czy z automatu odrzucą.

Ostatnia edycja:
Powrót