koszty sprawy o podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku gagabogus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gagabogus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
moje pytanie dotyczy kto ponosi koszty sprawy o podwyższenie alimentów? czy jest to powód czy pozwany?Pozdrawiam

Strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych jest od kosztów sądowych - art. 96 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.
Zwolnienie strony dochodzącej roszczeń alimentacyjnych od kosztów sądowych dotyczy zarówno powoda domagającego się zasądzenia lub podwyższenia alimentów, jak i pozwanego broniącego się przed żądaniem obniżenia alimentów lub ustalenia nieistnienia (wygaśnięcia) obowiązku alimentacyjnego.

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, czyli w tym przypadku żadna ze stron nie ponosi kosztów sądowych? bo art 96, 2 pkt ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. że nie mają obowiązku uiszczenia kosztów strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych oraz strona pozwana w sprawie o OBNIŻENIE alimentów. A wtym przypadku jest sprawa o podwyższenie alimentów. proszę o odpowiedź.Pozdrawiam

Jeśli strony nie dogadają się, co do wysokości alimentów, to koszty ponosi pozwany.

Powrót