Koszty upomnienia - pokrycie kosztów i ich umorzenie

• Autor wątku Autor wątku Prawo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prawo6

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam,

Mam pytanie dotyczące kosztów upomnienia, które wynoszą aktualnie 11,60 zł.

Chodzi mi o taką rzecz:

Ktoś dostaje mandat karny kredytowy (od takich organów jak Policja, Straż Gminna, Straż miejska itd) nie opłaca go w terminie 7 dni, otrzymuje upomnienie z kosztami (11,60 zł) w końcu mandat opłaca jednak bez kosztów. Koszty w w/w kwocie zostają i co dalej z nimi robić?

Upomnienie nie jest wystawiane przez Urząd Skarbowy tylko przez Wierzyciela (Prezydent Miasta, Burmistrza, Wójt itp.) w celu ściągnięcia należności. Dopiero kolejny etap w przypadku nie opłacenia mandatu to wystawienie Tytułu wykonawczego.

Mam rozumieć, że koszty upomnienia zostają pokryte jako pierwsze z kwoty mandatu czy tak? Co w takim razie z resztą pieniędzy, których dłużnik nie opłacił ponieważ te 11,60 zł nadal brakuje. Kto za to odpowiada i kto te koszty pokrywa?

Koszty dalszej egzekucji tych 11,60 zł są takie same jak kwota niedopłacona czyli 11, 60 zł. Czy w takim przypadku wierzyciel może umorzyć koszty upomnienia skoro są one równe kosztom egzekucji tych kosztów?

Czy na podstawie Art. 56 § 1 pkt 3 - można te koszty pełnoprawnie umorzyć?

Przepis prawny:

"Art. 56. 1. Należności, o których mowa w art. 55, mogą być z urzędu umarzane
w całości, jeżeli:
3) zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie
uzyska się kwoty wyższej od kosztów dochodzenia i egzekucji tej należności lub
postępowanie egzekucyjne okazało się nieskuteczne;

Co w takiej sytuacji?

Przepraszam jeżeli zagmatwałem sprawę.
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Co w takim razie z resztą pieniędzy, których dłużnik nie opłacił ponieważ te 11,60 zł nadal brakuje. Kto za to odpowiada i kto te koszty pokrywa?

a jeśli zobowiązany zapłaci np. pół mandatu tylko? Kto ma pokryć drugie pół? A jeżeli zapłaci 1/4? 1/10? Co wtedy robisz?

Koszty dalszej egzekucji tych 11,60 zł są takie same jak kwota niedopłacona czyli 11, 60 zł. Czy w takim przypadku wierzyciel może umorzyć koszty upomnienia skoro są one równe kosztom egzekucji tych koszt

Tego nie zrozumiałem. Skąd wniosek, że wydatki na egzekucję 11,60 wynoszą właśnie tyle? Mam OSR do nowelizacji kosztowej, gdzie piszą że średni koszt realizacji jednego tw to 68 zł. Swoją drogą, po projektowanej nowelizacji koszty egzekucyjne takiej kwoty wyniosą 200 zł, zobowiązany się ucieszy.

Czy na podstawie Art. 56 § 1 pkt 3 - można te koszty pełnoprawnie umorzyć?
Ale przeczytaj to dokładnie, szczególnie art. 55. Należności cywilnoprawne.

chich bulterier napisał:
a jeśli zobowiązany zapłaci np. pół mandatu tylko? Kto ma pokryć drugie pół? A jeżeli zapłaci 1/4? 1/10? Co wtedy robisz?

Wystawiam TW na pozostałą kwotę. Jeżeli po 3 latach należność nie zostanie opłacona lub ściągnięta mandat karny zostaje przedawniony i tym samym odpisany (umorzony).

Tego nie zrozumiałem. Skąd wniosek, że wydatki na egzekucję 11,60 wynoszą właśnie tyle? Mam OSR do nowelizacji kosztowej, gdzie piszą że średni koszt realizacji jednego tw to 68 zł. Swoją drogą, po projektowanej nowelizacji koszty egzekucyjne takiej kwoty wyniosą 200 zł, zobowiązany się ucieszy.

Z tym masz rację. To będzie wyższa kwota niż te 11,60 zł więc tym bardziej ściągalność jest nieopłacalna.

Ale przeczytaj to dokładnie, szczególnie art. 55. Należności cywilnoprawne.

Przepis prawny:
Art. 55. fin. publ.
Umorzenie, odroczenie spłaty lub rozłożenie na raty spłaty należności pieniężnych o charakterze cywilnoprawnym
Należności pieniężne mające charakter cywilnoprawny, przypadające organom administracji rządowej, państwowym jednostkom budżetowym i państwowym funduszom celowym, mogą być umarzane w całości albo w części lub ich spłata może być odraczana lub rozkładana na raty.

Czyli takie koszty można umorzyć, jeżeli dobrze rozumiem? Tym bardziej w przypadku jeżeli kwota kosztów (11,60 zł) jest niższa, niż koszty ściągnięcia owych kosztów upomnienia.

Grzywna nałożona w drodze mandatu karnego nie jest należnością cywilnoprawną. Zgodnie z art. 60 ust. 6a jest niepodatkową należnością budżetową. Art. 64 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 56 ust. 1 pkt 3 jest podstawą do umorzenia niepodatkowych należności budżetowych, jeżeli postępowanie egzekucyjne będzie kosztowało więcej niż się uzyska.

Co jest trochę jednak nie w porządku, bo w zasadzie nagradzasz zobowiązanego za działanie niezgodne z prawem. Ale podstawa prawna do takiego działania jest. Można w zasadzie zapytać, czy w takiej sytuacji jest sens wystawiania mandatów karnych na np. 20-50 zł.

Z praktyki dodam, że czasami wystawiane są tytuły wykonawcze na 11,60 zł.

Z praktyki dodam, że czasami wystawiane są tytuły wykonawcze na 11,60 zł.

Naprawdę? Przejdzie takie coś?

Przecież koszty postępowania egzekucyjnego mogą znacznie przekroczyć kwotę 11,60 zł. W przypadku nie ściągnięcia pieniędzy z dłużnika za działania US znów obciążany jest wierzyciel.

Dziwna sprawa.

Można w zasadzie zapytać, czy w takiej sytuacji jest sens wystawiania mandatów karnych na np. 20-50 zł.

Racja. Jest sens tylko wtedy kiedy to osoba (ukarana) opłaci mandat w normalnym terminie (a takiej gwarancji nie ma). W przeciwnym wypadku koszty upomnienia i egzekucji ponosi wierzyciel i są one wyższe niż mandat - kuriozalne.

Ostatnia edycja:
Powrót