koszty uzyskania przychodu... 20 czy 50%?

• Autor wątku Autor wątku autorun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autorun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Napisałem ostatnio aplikację komputerową na podstawie umowy o dzieło. W tekście umowy znalazł się punkt o zachowaniu praw autorskich do dzieła.
Podczas rozliczania został zastosowany koszt uzyskania przychodu w wysokości 20%
Czy przypadkiem nie powinno to być 50%? Taka stawka obowiązuje w przypadku dzieł z zachowaniem praw autorskich wykonawcy.

Pozdrawiam

50% kosztów to raczej przy przekazaniu praw majątkowych zleceniodawcy.

Praw majątkowych? Tzn?

Firma jest właścicielem napisanego przeze mnie oprogramowania, sprzedaje to innej firmie i ma na to pełne prawo. Ja żadnej licencji nie sprzedałem więc firma ma pełną swobodę korzystania z tego oprogramowania bez pytania się mnie o zgodę. A ja jako autor posiadam niezbywalne prawo autorskie do tego rozwiązania (nie można zrezygnować z tego prawa, jest się autorem i tyle).

Więc jeżeli chodzi o prawa majątkowe jako prawo do dowolnego rozporządzania tym oprogramowaniem to firma ta je ma i na umowie o dzieło takie prawo "zbyłem" na rzecz zleceniodawcy.

Pozdrawiam

autorun napisał:
Więc jeżeli chodzi o prawa majątkowe jako prawo do dowolnego rozporządzania tym oprogramowaniem to firma ta je ma i na umowie o dzieło takie prawo "zbyłem" na rzecz zleceniodawcy.
To ja już się zgubiłem.
W pierwszym poście napisałeś, że "W tekście umowy znalazł się punkt o zachowaniu praw autorskich do dzieła". Teraz piszesz, że w umowie jest zapis o zbyciu praw autorskich majątkowych.
To jak w końcu jest?

autorun napisał:
A ja jako autor posiadam niezbywalne prawo autorskie do tego rozwiązania (nie można zrezygnować z tego prawa, jest się autorem i tyle).
Na pewno posiadasz niezbywalne osobiste prawa autorskie do napisanego przez siebie programu. Trzeba być ścisłym w wypowiedziach, bo to są szczegóły istotne dla takich spraw.
Czyli, jak rozumiem, w umowie dokonano pisemnego przeniesienia majątkowych praw autorskich na zamawiającego do napisanego przez Ciebie programu komputerowego (dzieła). W takim przypadku wykonawcy dzieła (czyli Tobie) przysługiwałby 50% odpis kosztów wykonania.

Trzeba to wyjaśnić w księgowości zamawiającego, która prawdopodobnie popełniła błąd w wyliczeniach (potraktowano to jako zwykłą umowę o dzieło).

Popatrz tam http://pit.pl/ w opcji 'eHandel'.

Sytuacja wygląda tak jak opisałeś _chris_
Dzięki za zwrócenie uwagi na te drobne różnice, dopiero startuję w tym temacie ;)
Będę ich męczył o te 50% następnym razem.
Dzięki wszystkim za pomoc

Powrót