Koszty uzyskania przychodu- jak obliczyć

• Autor wątku Autor wątku xyzaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyzaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam problem z interpretacją wysokości kosztów uzyskania przychodów. Znalazłem następującą informacje:

Zryczałtowane koszty kwotowe wynoszą nie więcej niż:

3 000 zł (250 zł miesięcznie), w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody z jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej;
4 500 zł w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej,
3 600 zł (300 zł miesięcznie), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu),
5 400 zł w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej, a miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika było poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu).

W 2021 miałem jednocześnie nawiązane 3 stosunki pracy 2 poza miejscem zamieszkania i 1 w miejscu zamieszkania. Czy w PIT 11 pracodawcy spoza miejsca zamieszkania mogę wpisać miesięczny koszt uzyskania przychodu 450 zł (ostatnia opcja) czy w takim przypadku w każdym zakładzie spoza miejsca zamieszkania miesięczny koszt uzyskania przychodu to 300 zł?

Czy w takim przypadku u pracodawcy w miejscu zamieszkania miesięczny KUP to 250 zł (jedna umowa) czy 375 zł (więcej niż jedna umowa)?
Dziękuje bardzo za pomoc ;)

Ostatnia edycja:
Wieloetatowiec poza miejscem zamieszkania - to tak w skrócie. W zeznaniu rocznym łącznie najwyższy limit.

Powrót