Koszty uzyskania przychodu/ wyższe?

• Autor wątku Autor wątku dash4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dash4

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam.
Chciałbym prosić o informację odnośnie kosztów uzyskania przychodu- jakie mogę zastosować.
Z racji tego że jest już marzec chciałbym rozliczyć się ze Skarbówką.
Jak co roku robię to sam.
Do tej pory nie miałem problemu bo nie zwracałem na ten szczegół uwagi.
W zeszłym roku urodziło mi się dziecko i tak już te ulgi itp zaczynam sumować.
W związku z tym prosiłbym o podpowiedź jakie Koszty uzyskania przychodu mogę zastosować w swojej sytuacji:
Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony (już 9 rok w jednej firmie) u Pracodawcy z Gliwic. Siedziba firmy jest w Gliwicach - innych oddziałów brak.
Sam pochodzę, mieszkam w Białymstoku. Jestem przedstawicielem handlowym. Mam samochód firmowy który tankuję za kasę pracodawcy. Oczywiście nie możliwością jest żebym odprowadzał samochód każdego dnia na parking firmowy. Pracodawca z tego tytułu odprowadza jakiś podatek (nie pamiętam szczegółów jak to wygląda).
W umowie mam zapisane że obszar pracy - cała Polska. Nie pobieram żadnych diet, rekompensat itp z tym zwiazanych.
Dodam że do siedziby firmy stawiam się tak z raz na 3-4 miesiące. Nie mam obowiązku się meldować w siedzibie.

W związku z powyższym- czy mogę zastosować wyższe KUP??
Dodam tylko że robiłem już mały wywiad wśród księgowych i :
- jedna powiedziała że jak najbardziej mi się należy bo mieszam w innym mieście.
- druga powiedziała że nie jest pewna ale chyba nie.
- zadzwoniłem do swojego US i spytałem- tam też opinie podzielone (jedna że tak, druga żę nie bo mam samochód firmowy ale nie jest pewna więc niech Pan napisze do Krajowej Informacji Skarbowej)
W końcu napisałem do KIS. Opisałem sytuację jak tu na forum. Dostałem odpowiedź że jak najbardziej należy się wyższy KUP bo mieszkam w innym mieście. Że ustawa wskazuje że to jest wyznacznik.

Dlatego chciałbym prosić o podpowiedź jak traktować wypowiedź KIS. Czy mogę w końcu zastosować te wyższe KUP czy nie?
Czy mail od KIS mogę traktować jako swego rodzaju "dupochron" za przeproszeniem ?

Poza tym-jakie ewentualnie mogą być konsekwencje jeśli Skarbówka zakwestionuje moje KUP??

Dziękuje za informację
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Takie info z KIS:
---------------------------------------------------------------
.....w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę albo zwrotu kosztów dojazdu do pracy, z wyjątkiem przypadku, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu.

Dla zastosowania zwiększonych kosztów uzyskania przychodów niezbędne jest zamieszkiwanie pracownika poza miejscowością siedziby (zamieszkania) pracodawcy lub miejscowością, w której położony jest zakład pracy.

Zatem, jeżeli spełnione są ww. warunki, podatnikowi przysługują podwyższone koszty uzyskania przychodu. Jeśli w takiej sytuacji pracodawca zastosował koszty podstawowe, podatnik będący pracownikiem może skorygować koszty w zeznaniu rocznym.
--------------------------------------------------------------------
Koszty paliwa- czyli koszty zwrócone (pokrywa pracodawca) ponoć u przedstawiciela nie stanowią dodatkowego przychodu więc chyba wszystko zgodnie z prawem..?
Dobrze rozumiem?

Dostałeś odpowiedź to ją zastosuj.

...No dobra ale muszę się jeszcze zapytać - o jedną sprawę która nie daje mi spokoju...

W odpowiedzi od KIS mam :

"...gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu."

O jakie koszty chodzi.?

Pracodawca oddaje mi za fv za paliwo. Czy to są te zwrócone koszty do opodatkowania??

KIS nie napisało wprost czy mi się należą czy nie, tylko podało podstawy prawne i zapisy ..

Stąd moje pytanie o potwierdzenie czy dobrze to rozumiem.??

Mogę wpisać te podwyższone koszty czy podstawowe??

Powrót