koszty windykacji

• Autor wątku Autor wątku Casia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Casia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
w firmie telekomunikacyjnej PLUS mam dług w wysokości 200 zł (jest to kwota zaległego abonamentu wraz z naliczonymi już odsetkami).Około tygodnia temu właśnie z PLUSA otrzymałam informację, że mój dług przejęła firma windykacyjna KRUK. Nie trzeba było długo czekać i pracownicy Kruka w poszukiwaniu dłużnika, czyli mnie obdzwonili całą moją rodzinę informując o sprawie. Nie rozumiem tego skoro od wielu już lat posługuję się tym samym numerem telefonu. Czy takie działanie jest zgodne z prawem ?
Kiedy oddzwoniłam do firmy windykacyjnej pani która ze mną rozmawiała poinformowała mnie, że w chwili obecnej moje zadłużenie wynosi 260 zł a jeżeli będę zwlekała ze spłatą co 2 dni do tej kwoty będę musiała doliczyć kolejną złotówkę. Bardzo proszę o informację komu w obecnej chwili muszę wpłacić zaległą kwotę 200 zł i czy mam obowiązek spłaty kosztów - 60 zł - naliczonych przez Kruka.

1. Kiedy powstało zadłużenie?
2. Uznawałaś to roszczenie, podpisywałaś ugodę?
3. 60 zł to prawdopodobnie odsetki od 200 zł. Innej kwoty nie moga naliczać.
4. Jak się nie przedawniło to ewentualnie płacisz krukowi.

Witam ponownie,
zadłużenie powstało około półtorej roku temu. W informacji otrzymanej od firmy telekomunikacyjnej Plus widnieje kwota 200 zł z zaznaczeniem, iż zawiera ona należne odsetki. Po tygodniu od otrzymania przeze mnie ww. informacji osobiście skontaktowałam się z pracownikiem Kruka (był to mój odzew na ich telefony do mojej rodziny) i w rozmowie dowiedziałam się, że na chwilę obecną jest to kwota 260 zł. Zadeklarowałam, że spłacę ją jednorazowo. Chcę tylko wiedzieć czy mam obowiązek opłacenia kosztów windykacji naliczonych przez firmę Kruk. Nie sądzę by w ciągu jednego tygodnia kwota odsetek mogła zwiększyć się o 60 zł.
Dziękuję za pomoc:):)
Pozdrawiam

Masz obowiązek zapłacić tylko dług plus odsetki, reszta cię nie obchodzi.

Dziękuję,
takiej odpowiedzi właśnie oczekiwałam:):)
Pozdrawiam

Powrót