Koszty zastępstwa procesowego w egzekucji nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Mega77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mega77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dobry wieczór,
zwracam się do Państwa z zapytaniem dotyczącym postanowienia Komornika o ustaleniu kosztów egzekucji z nieruchomości.
Komornik w swoim postanowieniu wyszczególnia następujące koszty:
1. opłata stosunkowa na kw. 373 zł
2. Wydatki gotówkowe sumarycznie na kwotę 976,66 zł
3. Koszty zastępstwa procesowego 4.950 zł

Dodać należy iż koszty te zamykają wartość sprzedanej nieruchomości 6.299,66 zł wobec powyższego moja wierzytelność względem dłużnika tej nieruchomości z tytułu wyroku ws niezapłaconych wynagrodzeń nie zostanie wogóle uwzględniona w planie podziału, gdyż nie ma możliwości

Chciałabym wskazać jeszcze iż na poczet kosztów egzekucyjnych z innej wierzytelności wskazanej przeze mnie komornik ściągnął kwotę 1520 zł, którą przekazał właśnie na koszty związane z nieruchomościa, wobec powyższego bilans mojego rozliczenia wygląda tak że jestem stratna tą kwotę 1520 zł

Dodam także że analogiczna sytuacja wygląda w kwestii drugiej nieruchomości na którą także koszty sumarycznie zastępstwa procesowego pochłaniają 3/4 wartości kwoty uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości

Proszę o informację mogę wnioskować tzn pisać skargę na czynności z wnioskiem o ograniczenie kosztów zastępstwa z uwagi na ogromną ich wartość w stosunku do wartości kwoty uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości

Art. 1025 par.1 pkt 1 kpc stanowi, iż w pierwszej kolejności zaspokajane są koszty egzekucyjne, pod którymi rozumie się: zwrot kosztów poniesionych przez wierzyciela w postępowaniu egzekucyjnym (np. wpłacone zaliczki, koszty zastępstwa procesowego w postępowaniu egzekucyjnym), koszty należne komornikowi sądowemu (z tytułu opłat egzekucyjnych i zwrotu wydatków) oraz koszty należne Skarbowi Państwa (np. z tytułu sum przekazanych komornikowi przez sąd rejonowy na pokrycie wydatków w sprawach osób zwolnionych w tym zakresie od kosztów sądowych bądź opłaty za zatwierdzenie planu podziału egzekucji z nieruchomości). Komornik więc podzielił kwotę uzyskaną z egzekucji z nieruchomości zgodnie z przepisami prawa.

Powrót