Koszulki i gadżety dla miłośników marki - od administratora grupy.

• Autor wątku Autor wątku DntSLn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DntSLn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć, prowadzę w Internecie grupę zrzeszającą miłośników i użytkowników sprzętu pewnej marki (na potrzeby postu nazwijmy ją "X"). Mamy za niedługo mały jubileusz, zastanawiam się czy mógłbym z tej okazji otworzyć "sklep" z koszulkami, kubkami i innymi gadżetami wykorzystujący bezpośrednio lub pośrednio nazwę marki(bez logotypu) lub model konkretnego sprzętu, np:
- "X" (bezpośrednio nazwa marki)
- "Xiarze", "X-maniacy"
- "I love X"
- "X-3 user" itp (nazwa modelu)

Wykorzystałbym swoje własne lub darmowe czcionki i ewentualne zdjęcia (własnego autorstwa) przedstawiające konkretny model sprzętu lub jego fragment.

Z organizacji tych gadżetów (projekty i przygotowanie) czerpałbym pewien zysk - zastanawiam się czy jest to legalne w stosunku do producenta sprzętu, którego jestem fanem.

Z gory dziękuję za podpowiedzi.

Dodam jeszcze, że przeglądałem pokrewne wątki/tematy, jednak nie znalazłem informacji precyzującej legalność użycia w celach komercyjnych częściowej/zmienionej/przekształconej nazwy marki, będącej np. określeniem potocznym użytkowników tej marki (Xiarze) oraz wykorzystania własnych fotografii produktu/sprzętu rzeczonej marki X. :)

Powrót