Koszulki - używanie postaci z gier/filmów

• Autor wątku Autor wątku parthur95r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

parthur95r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Chciałbym rozpocząć sprzedaż koszulek związanych z tematyką gier komputerowych/konsolowych itp.
Czy wykorzystanie wizerunku postaci z jakiejś gry na koszulce i rozprowadzanie tego jest łamaniem praw autorskich i jak to się ma przykładowo do obrazków zamieszczanych na google grafika?
Pozdrawiam.

PS : Nie zamierzam używać żadnych logo, ani znaków firmowych producentów, tylko i wyłącznie wizerunki postaci z gier.

parthur95r napisał:
... Czy wykorzystanie wizerunku postaci z jakiejś gry na koszulce i rozprowadzanie tego jest łamaniem praw autorskich i jak to się ma przykładowo do obrazków zamieszczanych na google grafika?
...
Jest.

Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.

LeszsekS napisał:
Jest.

Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.

A jeśli to nie jest oficjalna postać z gry, tylko przykładowo postać jest przerobiona przez jakąś osobę na Fanowski obrazek ? To samo ?

Ostatnia edycja:
Na korzystanie z opracowania niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

LeszsekS napisał:
Na korzystanie z opracowania niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Znalazłem jeszcze coś takiego, jak licencja CC0, oraz gdzie na google grafika mogę ustawić opcję : Oznaczone do ponownego wykorzystania i modyfikacji.
Czy w tym wypadku to legalne ? Skoro ktoś udostępnił na takiej licencji. ?
W wyszukiwarce mam ustawioną opcję :
I want something that I can...
use for commercial purposes.

parthur95r napisał:
... Skoro ktoś udostępnił na takiej licencji. ?
...
Jeśli udostępniła własny utwór nie naruszając praw osób trzecich to można korzystać.

LeszsekS napisał:
Jeśli udostępniła własny utwór nie naruszając praw osób trzecich to można korzystać.

Czy zatem wystarczy dowód korespondecji z autorem przykładowej grafiki w celu zgody na wykorzystanie komercyjne, w razie problemów ? Czy może tyczy się to jakiejś szczególnej umowy ?

To zależy czy mamy do czynienia z licencją niewyłączną czy z przeniesieniem praw lub licencją wyłączną.

Powrót