Kpa nie ma nadrzędności nad kpk ?

• Autor wątku Autor wątku liryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Dyrektor III departamentu RPO stwierdził jak w tytule na moje pytanie że niezgodną z prawem decyzję prokuratury ( sam RPO uznał , że prokuratura kłamie ) można zaskarżyć do sądu administracyjnego np NSA lub WSA.
CZy to jest właściwe stanowisko?

Proszę o odpowiedź ! Czy decyzja odmawiająca wszczęcia postępowania względem oczywistego łamania prawa wydana przez prokuratora jest niezaskarżalna do NSA. To przecież jest bzdura !!!!

Żadna bzdura. Oczywiście, że do postanowienia prokuratora o odmowie wszczęcia postępowania nie stosuje się kpa a kpk.

I co można poradzić na fałszywą argumentację prokuratury gdy RPO przyznał mi rację i wniósł odwołanie pierw do okręgowej a później do apelacyjnej.
Apelacyjna przesłała sprawę znów do rejonowej a ta napisała odmowę wszczęcia .
To jest wielka nie pachnąca sprawa dotycząca Warszawy...

Rozumiem, że RPO w Twoim imieniu zaskarżył postanowienia? Skoro tak pozostaje czekać albo samemu też pisać zażalenia na każde możliwe postanowienie prokuratura.

A sprawa o sygnaturze II SA 3572/02 pokazuje że NSA wydaje decyzje o nieważności decyzji prokuratorskich w tym przypadku o dostępie do inf publicznej ... !

Decyzja o dostępie do informacji publicznej nie jest decyzją wydawaną w procesie karnym. Prokurator czasem wydaje też orzeczenia o charakterze administracyjnym (nie związane bezpośrednio z procesem karnym).

liryk napisał:
A sprawa o sygnaturze II SA 3572/02 pokazuje że NSA wydaje decyzje o nieważności decyzji prokuratorskich w tym przypadku o dostępie do inf publicznej ... !

To w takim razie chodzi o postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania czy decyzję dot. udzielenia informacji publicznej?

Zgadzam się w niektórych sytuacjach prokurator wydaje decyzje administracyjne.

Nie mogło być mowy o procesie karnym gdy nawet nie przesłuchano nikogo (poza zgłaszającym ), a asesor wydała decyzję o odmowie wszczęcia , zgłaszającego nie uznając za stronę , więc nie wiem czy ma tu zastosowanie kpk , w uzasadnieniu przywołyała fałzywe twierdzenia w stylu , że spólka jawna jest organizacją pozarządową !!!! Z czego oczywiście RPO mocno się uśmiał

Ostatnia edycja:
Skoro mowa o odmowie wszczęcia dochodzenia to ma zastosowanie wyłącznie kpk.

Opisz stan faktyczny. Nadrzędność KPA nad KPK to nawet nie brzmii semi pro.
Tylko KPK, czeka Ciebie długa żmudna procedura i przymus adwokacki.

misiosnechacz napisał:
przymus adwokacki.

Do przymusu adwokackiego na tym etapie jeszcze daleko. Chyba, że masz na myśli coś innego niż pod tym zwrotem rozumie się w przepisach proceduralnych.

Nie wiem czy tu mogę podać parę linków do stron , tak by było łatwiej aby opisać stan faktyczny , wiąże się to z pewnym artykułem prasowym i ukazanie stanowiska RPO ?

Sprawa dotyczy danych przedstawionych po wbiciu w wyszukiwarkę :

superwizjer opieka nad staruszkami

Jakie są spostrzeżenia czytających po lekturze materiału... ?
Proszę o jasne wyrażenie spostrzeżeń , to przecież nas wszystkich dotyczy , trwają prace nad wprowadzeniem dodatkowego opodatkowania społeczeństwa podatkiem senioralnym ( naród się starzeje to pewne ) , a kASS-a wiadomo w czyje ręce bez pracy pójdzie wystarczy tylko systematyczne , zrozumiałe w środowisku pracowników socjalnych podrabianie podpisów :!:

Powrót